24.3.13

Γιατί τα All Star έχουν το όνομα Chuck Taylor επάνω;

Ποιο είναι το παλαιότερο, πιο δημοφιλές και πιο εμπορικό παπούτσι του μπάσκετ όλων των εποχών; Είναι τα All Star ”Chuck Taylor” της Converse! 

Το 1908 η εταιρεία ελαστικών Converse ξεκίνησε τη δουλειά. Στην αρχή η εταιρεία έφτιαχνε μόνο γαλότσες και άλλα επαγγελματικού προσανατολισμού παπούτσια, και λειτουργούσε εποχιακά. 

Αναπόφευκτα, η εταιρεία αποφάσισε πως ήταν πιο αποτελεσματικό να έχει εργατικό δυναμικό ολόκληρο το χρόνο, και έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει αθλητικά παπούτσια. Με την αύξηση της δημοτικότητας του μπάσκετ, η εταιρεία είδε την ανάγκη για δημιουργία ενός παπουτσιού για το συγκεκριμένο άθλημα. Μετά από χρόνια ερευνών, το 1917 βγήκε η πρώτη έκδοση αθλητικού παπουτσιού All Star για το μπάσκετ. 

Στην αρχή το χρώμα του ήταν καφέ. Τη δεκαετία του 1920 βγήκαν τα αθλητικά παπούτσια All Star σε μαύρα μοντέλα, πάνινα και δερμάτινα. 

Ήταν το πρώτο παπούτσι μαζικής παραγωγής για το μπάσκετ στη Βόρεια Αμερική! Είχε πολύ χοντρή λαστιχένια σόλα, και πανί (ή δέρμα) που κάλυπτε τον αστράγαλο! Στην αρχή δεν γίνονταν πολλές πωλήσεις αλλά αυξήθηκαν ταχύτατα μερικά χρόνια αργότερα, χάρη στον Charles ”Chuck” H. Taylor. 

Ο Charles H. Taylor ήταν μπασκετμπολίστας για τους Akron Firestones. Του άρεσαν τα παπούτσια και είδε τις δυνατότητες τους στο μπάσκετ. Πίστεψε τόσο πολύ σε αυτό το αθλητικό παπούτσι, που το 1921 μπήκε στο τμήμα πωλήσεων της Converse, και αργότερα έγινε παίχτης και προπονητής των Converse All Stars, την ομάδα μπάσκετ της εταιρείας! 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του με την Converse, ο Taylor ταξίδεψε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες προωθώντας τα All Stars. 

Η προσωπική του ικανότητα στις πωλήσεις, σε συνδυασμό με τα έξυπνα διαφημιστικά κόλπα, όπως η επετηρίδα της Converse για το μπάσκετ, άφησαν το αποτύπωμα του σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας. 

Αλλά η Converse απένειμε και κάτι ακόμα στον Taylor: εξαιτίας της επιτυχίας του στην προώθηση του παπουτσιού, καθώς και για τις αλλαγές που έκανε στην εμφάνιση του, το 1932, το όνομα του ”Chuck Taylor” προστέθηκε στο σήμα κατατεθέν που υπήρχε στον αστράγαλο του παπουτσιού. Έτσι γεννήθηκε το μπασκετικό ”Chuck Taylor” All Star παπούτσι! 

Από εκεί και μετά η δημοτικότητα του παπουτσιού ανέβηκε και έφτασε να αποτελεί μέρος της εμφάνισης της εκάστοτε ομάδας! Αν δηλαδή είχαν, ας πούμε, κόκκινη φανέλα, είχαν και κόκκινα σταράκια! 

Με τα χρόνια, παρόλο που στο μπάσκετ αντικαταστάθηκαν από άλλα παπούτσια με αερόσολες κλπ, έμεινε στη συνείδηση του κοινού σαν ένα πολύ όμορφο – και φτηνό – παπούτσι, γι’ αυτό έφτασε και ως τις μέρες μας!


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...