24.3.13

Στις 19:00 το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο


Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Eurogroup για την Κύπρο. Ήδη την ατμόσφαιρα δυναμίτισε από το πρωί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του. Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις το βράδυ του Σαββάτου στη Λευκωσία δεν οδήγησαν σε συμφωνία με το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ υπήρξαν πληροφορίες περί εμπλοκής από την πλευρά του ΔΝΤ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κ. Αναστασιάδη.

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που ολοκληρώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χ. Στυλιανίδης, επεσήμανε πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι συζητείται η διάσπαση της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά τα πρότυπα της Λαϊκής. Μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι αυτό που έχει μπει στο τραπέζι είναι η συγχώνευση του υγιούς κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. 

Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Επιπλέον, έκανε τόνισε ότι κύπριος πρόεδρος θα δώσει στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και να μπορέσουν την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, δήλωσε ότι πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα της κυπριακής οικονομίας, πολιτικοί και τραπεζίτες, να κάτσουν στο σκαμνί, όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάποιοι να πάνε και φυλακή. Σε συνέντευξή του στη Real News, ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ακόμη ότι η Κυπρος πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Sky, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αισθάνεται προδομένος από τους συνεργάτες του γιατί πήγαν «αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι» στο Eurogroup.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...