17.3.13

St. Patrick’s Day – Ξωτικά, τριφύλλια, αλκοόλ και πολύ (μα πάρα πολύ) πράσινο!



17 Μαρτίου 2013. Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους χορεύοντας, πίνοντας και ξεφαντώνοντας σε όλον τον κόσμο,τιμώντας (με τον τρόπο που προστάζουν οι εποχές μας) τη ζωή και το έργο του Αγίου Πατρίκιου της Ιρλανδίας.

Και ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη σημερινή εορτή με τα παραπάνω, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από αυτό που πρεσβεύει -σήμερα- η St. Patrick’s Day. Είναι η γιορτή του κάθε τι ιρλανδικού, από την κουλτούρα μέχρι τα προϊόντα του τόπου, καθώς και ένας ύμνος στην Καθολική Εκκλησία.


Τί είναι η St. Patrick’s Day



Είναι μία πολιτισμική και θρησκευτική αργία, που παίρνει την ονομασία της από τον Άγιο Πατρίκιο (385-461), τον προστάτη Άγιο της Ιρλανδίας. Από θρησκευτικής πλευράς, η St. Patrick’s Day εξυμνεί τη ζωή και το έργο του Αγίου Πατρίκιου, τον θάνατό του και την είσοδό του στον Παράδεισο, καθώς και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία. Πολιτισμικά, η ημέρα πανηγυρίζει την ιρλανδική κληρονομιά και κουλτούρα.

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν φεστιβάλ και παρελάσεις, το Céilidh, που είναι η συνεύρεση πιστών και το τραγούδι παραδοσιακών κέλτικων ύμνων και την ένδυση με πράσινα και πορτοκαλί χρώματα και τριφύλλια. Οι πιστοί συγκεντρώνονται σε εκκλησίες και τιμούν τον Καθολικισμό, ενώ ύστερα μαζεύονται για να πιουν αλκοόλ, καθώς η απαγόρευσή του αίρεται για μία ημέρα, γεγονός που έχει βοηθήσει στην εξάπλωση της γιορτής.

Η St. Patrick’s Day είναι επίσημη αργία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αποτελεί κοινωνικό εορτασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, και κυρίως σε σημεία που είναι διασκορπισμένος ο ιρλανδισμός, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος


Αν και η ζωή του Αγίου Πατρίκιου είναι επισκιασμένη από μύθους και θρύλους, θεωρείται πως γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. στη Βρετανία, από εύπορους Ρωμαιοβρετανούς γονείς. Στην ηλικία των 16, ο Άγιος Πατρίκιος αιχμαλωτίστηκε από Ιρλανδούς επιδρομείς και οδηγήθηκε με τη βία στην Ιρλανδία ως δούλος. Σύμφωνα με την Ομολογία, μία πνευματική αυτοβιογραφία του, ο Θεός του είπε σε ένα όνειρο να ξεφύγει από την αιχμαλωσία και να κατευθυνθεί προς την ακτή, όπου θα τον περίμενε ένα πλοίο, για να τον μεταφέρει πίσω στη Βρετανία. Η επιστροφή του σήμανε και την έναρξη της ενασχόλησής του με τα Θεία, αφού άρχισε να καταπιάνεται με την Εκκλησία και ξεκίνησε τις σπουδές του, προκειμένου να γίνει ιερέας.

Το 432, ο Άγιος Πατρίκιος επέστρεψε εκ νέου στην Ιρλανδία, με εντολή Θεού, αυτή τη φορά ως αρχιεπίσκοπος, προκειμένου να εκχριστιανίσει τους Ιρλανδούς και να αποτινάξει από πάνω τους τον ιθαγενή πολυθεϊσμό. Η ιρλανδική μυθολογία εξιστορεί πως ο Πατρίκιος συνήθιζε να χρησιμοποιεί ένα τριφύλλι στα κηρύγματά του, προκειμένου να εξηγήσει στους Ιρλανδούς τη σημασία του τριαδικού Θεού, παραπέμποντάς τους στα τρία φύλλα του φυτού.

Όπως η ζωή του, έτσι και ο θάνατός του αποτελεί μυστήριο. Μία θεωρία αναφέρει πως ο Άγιος Πατρίκιος πέθανε στην πόλη Downpatrick της Ιρλανδίας, στις 17 Μαρτίου του 461. Το σαγόνι του διατηρήθηκε σε ένα ασημένιο ιεροφυλάκιο και χρησιμοποιούταν συχνά για να εξορκίσει το «Κακό».

Πράσινες ενδυμασίες


Αρχικά, το χρώμα που είχε ταυτιστεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε. Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, το πράσινο καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου,κυρίως λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της Ιρλανδίας, που διατηρείται καταπράσινη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (Σμαραγδένιο Νησί), λόγω της σημαίας της χώρας, καθώς και του χρώματος του τριφυλλιού.

Η Επανάσταση του 1798 παίζει επίσης τον ρόλο της στην καθιέρωση του πράσινου ως επίσημου χρώματος της ημέρας, αφού οι στρατιώτες ντύνονταν από την κορυφή ως τα νύχια με πράσινες ενδυμασίες, έτσι ώστε να δηλώσουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στο επαναστατικό κίνημα.

Μία εναλλακτική εξήγηση μας μεταφέρει στον αρχαίο κέλτικο πολιτισμό, όπου οι Κέλτεςντύνονταν στα πράσινα κατά τη διάρκεια της Εαρινής Ισημερίας, για να γιορτάσουν την αναγέννηση της θεάς Γης.

Τριφύλλι


Παραδοσιακά, το τριφύλλι καθιερώθηκε ως σύμβολο της Ημέρας του Αγίου Πατρίκιου, εξαιτίας της μεθόδου που συνήθιζε να χρησιμοποιεί προκειμένου να εκχριστιανίσει τους Ιρλανδούς, όπου τους εξηγούσε τη σημασία της Αγίας Τριάδας, παραλληλίζοντάς την με τα τρία φύλλα του φυτού.

Ιστορικά, το τριφύλλι χρησιμοποιούταν από τους Ιρλανδούς επαναστάτες της μεγάλης Επανάστασης του 1798, ως σύμβολο σύμπραξης και συμπαράστασης στον αγώνα, με τους στρατιώτες, πέρα από την πράσινη ενδυμασία, να φορούν και ένα τριφύλλι στο καπέλο τους (εξ ου και η φράση «the wearing of the green»).

Ξωτικά (Leprechauns)


Το όνομα Leprechaun έχει τις ρίζες του στην κέλτικη λέξη luchorpan, που σημαίνει «μικρό σώμα». Τα leprechauns είναι μικρά ξωτικά, ντυμένα στα πράσινα, με ένα ημίψηλο καπέλο και μία πίπα. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα leprechauns είναι απομονωμένα πλάσματα, φιλικά και παιχνιδιάρικα. Απασχολούνται με την υποδηματοποιεία, ενώ τους αρέσει να συλλέγουν χρυσάφι, το οποίο κρύβουν σε μία τεράστια χύτρα, «στο τέλος του ουράνιου τόξου».

Blarney Stone


Η Blarney Stone είναι ένας ογκόλιθος, τοποθετημένος στο Blarney Castle, το τρίτο κάστρο που χτίστηκε ποτέ στην Ιρλανδία, στο χωριό Blarney. Ο μύθος λέει πως όποιος φιλήσει την Blarney Stone την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, θα έχει ατελείωτες κατακτήσεις από τότε και στο εξής.

Η ίδια η λέξη Blarney καθιερώθηκε στην αγγλική αργκό ως «ο παιχνιδιάρης ερωτύλος, ο οποίος εκτός από χάρη, διαθέτει χιούμορ και γοητεία» σύμφωνα με τον ορισμό της Encyclopedia Britannica.

Κέλτικος σταυρός


Ο Άγιος Πατρίκιος είχε οικειοποιηθεί με την ιρλανδική γλώσσα και κουλτούρα, εξαιτίας του καιρού που πέρασε ως αιχμάλωτος εκεί. Όταν επέστρεψε στο Νησί για να διαδώσει τον Χριστιανισμό, ο Πατρίκιος το κατόρθωσε επειδή δεν προσπάθησε να κάνει τους ιθαγενείς να αποτινάξουν παντελώς τα παλιά τους, παγανιστικά «πιστεύω».

Αντίθετα, προσπάθησε να συνδυάσει την ήδη υπάρχουσα πίστη τους με τα κηρύγματά του. Έτσι, ο Άγιος Πατρίκιος τοποθέτησε τον κύκλο γύρω από τον σταυρό, συμβολίζοντας τον θεό Ήλιο των Κελτών να περιβάλει τον σταυρό του Ιησού, προκειμένου να φτιάξει ένα πιο οικείο σύμβολο για τους Ιρλανδούς, δημιουργώντας αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Κέλτικος Σταυρός.


Η Ιρλανδία είναι ο τόπος που ξεκινούν οι πιο παράξενες ιστορίες με τις πιο αίσιες εκβάσεις 
Oscar Wilde



Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...