23.3.13

18.880 ευρώ πουλήθηκε πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κανάρη

Στην τιμή των 18.880 ευρώ πουλήθηκε στη χθεσινή δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος» το παλιότερο γνωστό σωζόμενο πορτρέτο του θρυλικού πυρπολητή της Επανάστασης Κωνσταντίνου Κανάρη.



Φιλοτεχνημένο τον Νοέμβριο του 1822

Πρόκειται για μια υδατογραφία που φιλοτεχνήθηκε επί του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Rose» τον Νοέμβριο του 1822, λίγο μετά την ανατίναξη στην Τένεδο της αντιναυαρχίδας του τουρκικού στόλου. Εντυπωσιασμένοι από το κατόρθωμα του θρυλικού ήρωα, οι βρετανοί ναυτικοί έσπευσαν να τον καλέσουν στο πλοίο τους και με την ευκαιρία έκαναν το πορτρέτο του, το οποίο μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει.

Σε υψηλές τιμές δημοπρατήθηκαν και ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη

Στην ίδια δημοπρασία υψηλές τιμές έπιασαν ένας τόμος που περιείχε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή (7.670 ευρώ) και ένα χειρόγραφο του ποιήματός του «Η δόξα των Πτολεμαίων» γραμμένο το 1912 και υπογεγραμμένο (9.440 ευρώ).

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 - 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό λόγο αλλά διαχρονικά επίκαιρο. Η ειρωνική διάθεση, αυτό που αποκλήθηκε καβαφική ειρωνεία, συνδυάζεται με την τραγικότητα της πραγματικότητας και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές.

Το έργο του έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και σε πολλές άλλες γλώσσες.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...