20.3.13

Τρεις κορυφαίες κινήσεις στο NLHE

Στην ενότητα στρατηγικής του, το Pokerplayer.co.uk, παρουσιάζει τρεις κινήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνταν παλιότερα μόνο από τους κορυφαίους επαγγελματίες, αλλά με τον καιρό έχουν γίνει γνωστές και χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους παίκτες.

Βάλτε τις συγκεκριμένες κινήσεις στο οπλοστάσιό σας από σήμερα και θα δείτε άμεσα τη διαφορά στο παιχνίδι και τα κέρδη σας.

Διαβάστε το άρθρο στρατηγικής:

1. Το re-steal

Tι είναι;

Τα τελευταία χρόνια τα τουρνούα πόκερ έχουν γίνει πιο επιθετικά, καθώς οι παίκτες έχουν κατανοήσει το concept του raise από τις τελευταίες θέσεις με ένα μεγαλύτερο εύρος φύλλων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πάικτες, κάνουν raise με πολλά περισσότερα από τα κορυφαία φύλλα, κάτι που έχει οδηγήσει στη χρήση της στρατηγικής του re-steal. Είναι ένα πιο προχωρημένο όπλο για το οπλοστάσιό σας στο No-Limit Hold'em και αποτελεί συνηθισμένη τακτική στις μέρες μας, η επίθεση στα raises από τελευταίες θέσεις με μεγάλα re-raises.

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές;

Η δομή του παιχνιδιού στα περισσότερα τουρνουά βασίζεται στην συνεχή αύξηση του stack κάτι που οδηγεί τα online τουρνουά σε συνεχή all-in. Έτσι, είναι σημαντικό να ασκείτε πίεση στους αντιπάλους κάνοντας επίθεση στα raises τους και να κερδίζετε pots πριν το flop, όταν θεωρείται ότι μπορείτε να τους αναγκάσετε να πάνε πάσο. Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος κάνει raise με πολλά φύλλα, μπορείτε να πάρετε το ρίσκο και να κάνετε ένα re-raise ή ακόμη και all-in (με καλά και πολύ καλά φύλλα) και να τον τιμωρήσετε.

Η συγκεκριμένη κίνηση ενέχει κάποιο ρίσκο, καθώς μπορεί ο αντίπαλος να έχει κάποιο κορυφαίο χέρι τελικά, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτή η δυνατή semi-bluff θα δουλέψει, καθώς το εύρος φύλλων με τα οποία κάνουν raise οι αντίπαλοι είναι πολύ μεγαλύτερο από το εύρος φύλλων με τα οποία κάνουν call. Τιμωρήστε τους!

Πώς να αμυνθείτε απέναντι στην κίνηση

Υπάρχουν δύο τρόποι άμυνας απέναντι στη συγκεκριμένη κίνηση. Είτε σταματήστε να "κλέβετε" από τελευταίες θέσεις με φύλλα που δεν μπορούν να αντέξουν ένα re-raise ή προετοιμαστείτε να κάνετε call με ένα μεγαλύτερο εύρος φύλλων (range). Yποθέτοντας ότι δεν έχετε ένα καλό φύλλο απέναντι σε loose-aggressive παίκτες που πιστέυετε ότι κάνουν re-steal, θα πρέπει να υπολογίσετε αν έχετε τα σωστά pot odds απέναντι στο range τους και πως θα επηρεαστείτε, κερδίζοντας ή χάνοντας το pot.

2. Προκαλώντας το squeeze

Tι είναι;

Όλοι λατρεύουν να βλέπουν ένα ζευγάρι Άσσους στα χέρια τους, αλλά δυστυχώς αυτοί μας μοιράζονται μόλις μία φορά κάθε 221 παρτίδες. Είναι φυσιλογικό οι παίκτες να μην επιθυμούν να τους "σπαταλήσουν" κάνοντας απλά ένα raise και κερδίζοντας τα blinds ή ένα μικρό pot. Aντιθέτως, οι παίκτες έχουν αρχίσει και κάνουν call σε raise με Α-Α, με την ελπίδα ότι ένας επιθετικός παίκτης που ακολουθεί θα προσπαθήσεινα κάνει το squeeze, είτε με είτε χωρίς καλό φύλλο. Στο χειρότερο σενάριο, που κανείς δεν "τσιμπήσει", ακόμη θα είστε μπροστά στα περισσότερα flops απέναντι στον αρχικό raiser. Με το να καμουφλάρετε το ισχυρό χέρι σας, μπορείτε να αναγκάσετε τους αντιπάλους να κάνουν λάθη με μικρότερα ζεύγη ή με top-pair μετά το flop.

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές;

Δύο λέξεις: Νταν Χάρινγκτον. Ο Χάρινγκτον στη σειρά βιβλιών του για το Hold'em, εκθείασε τη συγκεκριμένη κίνηση μετά το διάσημο squeeze του με 6-2 offsuit στο τελικό τραπέζι του WSOP 2004. Και ενώ όλοι άρχισαν να εφαρμόζουν το squeeze σε κάθε ευκαιρία, οι "έξυπνοι" παίκτες άρχισαν να κάνουν call με τεράστια σε δύναμη φύλλα, περιμένοντας το squeeze των αντιπάλων.

Το διάσημο squeeze του Νταν Χάρινγκτον:



Πώς να αμυνθείτε απέναντι στην κίνηση

Τα πρώτα σημάδια θα πρέπει να ηχήσουν στα αυτιά σας, όταν ένας παίκτης με λιγότερα από 20 big blinds κάνει call σε raise από αρχική θέση. Αν δε, είναι και αρκετά επιθετικός, τότε... κάτι τρέχει. Ένα call σε raise από αρχική θέση από κάποιον σε μέση ή τελευταία θέση είναι πολύ πιο πιθανό να είναι παγίδα σε σχέση με ένα call από τα blinds. Aκόμη και με ένα πολύ ισχυρό χέρι, οι πάικτες δεν νιώθουν άνετα εκτός θέσης.

3. Overbet με πανίσχυρα φύλλα 

Tι είναι;


Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν οι παίκτες κατάφερναν να πετύχουν έναν πανίσχυρο συνδυασμό, έκαναν ένα μικρό value bet για να εξασφαλίσουν ότι "θα πληρωθούν" το φύλλο τους. Συνήθως, δέχονταν το call και κέρδιζαν μερικές ακόμη μάρκες. 


Τότε κάποιος είπε: "Ίσως μπορώ να πληρώνομαι περισσότερο όταν πετυχαίνω έναν κορυφαίο συνδυασμό. Έτσι κι αλλιώς, όποιος κάνει call στο river, πολύ συχνά θα έχει το δεύτερο καλύτερο δυνατό χέρι και θα κάνει call όπως και να'χει". Έτσι, καλοί παίκτες, ειδικά σε cash games, άρχισαν να ποντάρουν μεγαλύτερα ποσά με τους πανίσχυρους συνδυασμούς τους (κάνοντας περιστασιακά και μπλόφες ίσες με το μέγεθος του pot για να είναι πιο δύσκολο να τους "διαβάσουν" οι αντίπαλοι), για να πάρουν περισσότερο value από τα φύλλα τους. Τώρα πια το κάνουν όλοι!

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές;

Όσο η στρατηγική στο πόκερ εξελίσσεται, κάποια concepts γίνονται όλο και πιο προφανή. Το να ποντάρει κανείς στο river για value είναι ένα από αυτά. Επειδή ένα μεγάλο ποντάρισμα θεωρούνταν συχνά μπλόφα, τώρα φέρνει τον αντίπαλο σε δύσκολη θέση, αφού δεν ξέρει αν πρόκειται για value bet ή μπλόφα. Και στη συνέχεια εισέρχονται και τα μαθηματικά. Το να ποντάρει κανείς το pot χρειάζεται να λειτουργήσει λιγότερο συχνά από όσο ένα μικρότερο ποντάρισμα που στοχεύει να παράγει την ίδια απόδοση.

Πώς να αμυνθείτε απέναντι στην κίνηση

Χρειάζεται να έχετε ένα πολύ καλό read στον αντίπαλο πριν υποθέσετε ότι υπάρχουν δύο Άσσοι στο board και ποντάρει για μπλόφα. Χρειάζεται να είστε συνηθισμένοι στο να εξετάζετε ολόκληρη την παρτίδα και να βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος πονταρίσματος του αντιπάλου, βγάζει νόημα. 

Για να εκμεταλλευθείτε τη συγκεκριμένη κίνηση, χρειάζεται να βάλετε ποικιλία στο παιχνίδι σας και το μέγεθος του πονταρίσματός σας να μην βασίζεται πάντα στη δύναμη του χεριού σας. Οι συνήθειες των αντιπάλων είναι πολύ βασικές. Οι παίκτες σιχαίνονται να κάνουν call στο river το μισό τους stack, αλλά εσείς πρέπει να αναγκάζετε τους calling stations να πληρώνουν τα καλά σας φύλλα.




Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...