23.3.13

Κίνα: Έτοιμη για «μάχη» κατά της ρύπανσης η νέα ηγεσία

Με την υπόσχεση να θέσει ψηλά στην ατζέντα του το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, ο Λι Κετσιάνγκ ανέλαβε τα ηνία της κινεζικής κυβέρνησης. Ο νέος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το πυκνό νέφος που καλύπτει συχνά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο και μεγάλο τμήμα της ανατολικής Κίνας, του προκαλεί «αναστάτωση».


«Θα αναβαθμίσουμε το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για να επιτρέψουμε στον κόσμο να απολαμβάνει τον καθαρό αέρα, το ασφαλές πόσιμο νερό και τα τρόφιμα», δήλωσε την Κυριακή ο Λι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση των διεργασιών στο κοινοβούλιο. «Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χρειαζόμαστε σιδηρά γροθιά, τεράστια αποφασιστικότητα και σκληρά μέτρα.»

Από τις αρχές του έτους, τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα στο Πεκίνο χαρακτηρίζονται από «πολύ ανθυγιεινά» έως «επικίνδυνα», με βάση το σταθμό μετρήσεων της αμερικανικής πρεσβείας.

Πολλοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσα από κοινωνικά δίκτυα, ενώ ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας παραβίασαν τις «κόκκινες γραμμές» της αυτολογοκρισίας για να παραδεχτούν την κατάσταση και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του αποπνικτικού νέφους.

Τις τελευταίες ημέρες, το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες χιλιάδων νεκρών γουρουνιών που συνεχίζουν να «αλιεύονται» από ποταμό κοντά στη Σαγκάη – εικόνες που έστρεψαν την προσοχή και στο ζήτημα της ασφάλειας του πόσιμου νερού στην Κίνα. Στο παρελθόν, μια σειρά από διατροφικά σκάνδαλα (π.χ. γάλα με μελαμίνη) στιγμάτισαν την εικόνα της χώρας ως εξαγωγέα τροφίμων και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των ντόπιων καταναλωτών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα αυτά, ο Λι δήλωσε ότι ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες καθαρισμού του νερού, του εδάφους και του αέρα. «Αυτή η κυβέρνηση θα δείξει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θα κάνει ακόμη εντατικότερες προσπάθειες για τον καθαρισμό της ρύπανσης αυτού του είδους», είπε αναφερόμενος στην αιθαλομίχλη.

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για το σταδιακό κλείσιμο των παλαιών εργοστασίων που ρυπαίνουν πολύ, την παραδειγματική τιμωρία των παραγωγών επικίνδυνων τροφίμων, καθώς και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του κινεζικού παραρτήματος της ΜΚΟ Φίλοι της Φύσης. «Πάντοτε μιλούν με ευφράδεια για το πώς πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον», είπε ο Λι Μπο στον Guardian. «Όποτε, όμως, προκύπτει δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της κατασκευής κάποιου αναπτυξιακού έργου, το δεύτερο κερδίζει.»


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...