14.6.13

EXIT: Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στα Βαλκάνια είναι πάμφτηνο

Το ΕΧΙΤ Festival στη Σερβία είναι το Φεστιβάλ που πρέπει πας.

Δεν μετρά ούτε 15 χρόνια ζωής όμως το EXIT Festival της γειτονικής Σερβίας έχει καταφέρει να στριμωχτεί ήδη ανάμεσα στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης- μάλιστα πριν λίγα χρόνια βραβεύτηκε ως το κορυφαίο όλων. Και το κυριότερο; Σε αντίθεση με τα περισσότερα, παραμένει ιδιαιτέρως low cost.

Στην επιβλητική τοποθεσία ενός μεσαιωνικού κάστρου του 18ου αιώνα, στην περιοχή του Νόβι Σαντ της Σερβίας, μαζεύονται κάθε Ιούλιο περίπου 60,000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, σε ένα -για πρώτη φορά φέτος- πενθήμερο μουσικό πάρτι που απλώνεται σε πολλές σκηνές, διαφορετικά μουσικά είδη, και συνταιριάζει μεγάλα ονόματα σαν τον Thom Yorke δίπλα στα καλύτερα χορευτικά acts που κυκλοφορούν.

Για 55 ευρώ.


Θα επανέλθουμε στα της τιμής αφού πούμε 1-2 ακόμα σημαντικά πράγματα. Διότι δε θα σε νοιάζει αυτό όταν θα χ ορεύεις ασταμάτητα από τις σκηνές του κάμπινγκ μέχρι τις σκηνές της μουσικής, αλλά το EXIT είναι ξεχωριστό για έναν λόγο ακόμα. Βλέπεις, το Φεστιβάλ αυτό σε αντίθεση με άλλα μεγάλα που έχουν από πίσω τους τις διάφορες LiveNation ή άλλους χορηγούς, ξεκίνησε και παραμένει κάτι μοναδικό.

Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση στις αρχές των '00s. Η έντονη αντι-Μιλόσεβιτς κατεύθυνσή του βρισκόταν κρυμμένη ανάμεσα στις γραμμές της διοργάνωσης. Σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί τον ακτιβιστικό του χαρακτήρα, προσφέροντας ευαισθητοποίηση (από πολιτική ως οικολογία) με περιτύλιγμα το μεγαλύτερο και φτηνότερο πάρτι που θα βρεις εδώ κοντά μας.

Αλλά όπως είπαμε: Αυτά δεν έχουν σημασία όταν χορεύεις ασταμάτητα. Οπότε ας δούμε 10 από τα live που μπορείς να δεις εκεί πριν πάμε στο πρακτικό του ζητήματος.
Atoms for Peace (θα πουν και κάτι από Radiohead): Nick Cave & the Bad Seeds, The Prodigy, Fatboy Slim, David Guetta, Bloc Party, Eric Prydz, Rudimental, SBTRKT, DJ Fresh.

Το μεγαλύτερο λοιπόν Φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης λαμβάνει χώρα λίγο πάνω από το κεφάλι μας, και οι τιμές του είναι ό,τι πρέπει. Καταρχάς, το 5ήμερο εισιτήριο, μέχρι και τις 15 Ιουνίου, θα κοστίζει μόνο 55 ευρώ. Όχι τη μέρα, συνολικά. Μιλάμε για δεκάδες acts κάθε μέρα σε ένα σωρό διαφορετικές σκηνές, από μικρές χορευτικές μέχρι μεγάλες που χωράνε 35.000 κόσμο. Κλέβεις εκκλησία.

Μετά, υπάρχει το ταξιδιωτικό πακέτο των 178 ευρώ που περιλαμβάνει το "κλέβω εκκλησία" εισιτήριο, τη μεταφορά με λεωφορείο, ΚΑΙ τη διαμονή σε hostel για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. ΟΚ;

Ενώ αν απλά θες να πας, υπάρχει μεταφορά με υπερπολυτελές πούλμαν στα 80 ευρώ (κανένα αεροπλάνο, είπαμε, Σερβία πάμε, δυο μπύρες δρόμος). Και για διαμονή έχουμε πάμφτηνα πράγματα, τύπου 10 ευρώ τη νύχτα. Και φυσικά υπάρχει και το κάμπινγκ, μεγάλος Φεστιβαλικό θεσμός.

(Κι αν αναρωτιέσαι, μπύρες και ποτά μες στο Φεστιβάλ, επίσης πολύ φτηνά. Όχι "τώρα μπύρες ΜΟΝΟ 4 ΕΥΡΩ!!!" φτηνά. Εννοούμε αληθινά φτηνά. Στο ευρώ.)


Αν λοιπόν μετά όλα τα παραπάνω ψήνεσαι (πενθήμερες διακοπές σε μεσαιωνικό κάστρο στη Σερβία + μουσική + χορός + αλκοόλ + χαμηλές τιμές), αυτά είναι τα βασικά ίνφο που πρέπει να έχεις:






Καλό καλοκαίρι.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...