24.6.13

Πυρετώδεις διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των επιτελείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η κατάρτιση νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
 
Ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος σβήνουν και γράφουν ονόματα υποψηφίων μελών της νέας κυβέρνησης, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει 15 μέλη στη νέα κυβέρνηση και ο Ευ.Βενιζέλος σκοπεύει εκτός από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη να αξιοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Όπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση θα λάβει μορφή τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.
 
Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των επαφών που πραγματοποιούνται για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την πλήρωση κρίσιμων θέσεων στο δημόσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον Ηλία Μόσιαλο να αναλάβει την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.
Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος είχε καταρτίσει ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ το οποίο δεν προχώρησε, αρνήθηκε να αναλάβει το έργο για προσωπικούς λόγους, όπως εξήγησε στον κ. Βενιζέλο.
 
Το παζλ του ανασχηματισμού 
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά να «τρέξουν» τις αλλαγές, ενώ επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος, η παρουσία του οποίου εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την κυβέρνηση.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει «βεβαίως σημαντικό ρόλο» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο «εταίρο πλήρους ευθύνης».
 
Η σεναριολογία επικεντρώνεται στο εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κάποιο υπουργείο (πιθανολογείται το υπουργείο Εξωτερικών), ωστόσο προς τον παρόν ο κ. Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη συμμετοχή του ή μη στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Το σίγουρο είναι ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο, κατέχοντας έως και το 30% των θέσεων, με 15 υπουργούς και υφυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη, ενώ μελετάται η συμμετοχή τεχνοκρατών του εκσυγχρονιστικού χώρου σε θέσεις γενικών γραμματέων.
 
Από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα που θεωρούνται ως πλέον πιθανά προς υπουργοποίηση είναι αυτά της Φώφης Γεννηματά, του Γ.Μανιάτη, του Π.Κουκουλόπουλου της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
 
Αμετακίνητος στη θέση του φέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς -παρά τη φημολογία για τις κακές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του και ο κ. Στουρνάρας τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
 
Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτός εάν χρειαστεί να μετακινηθούν από «καραμπόλα» στην περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
 
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ.Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.
 
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αναβάθμισης του αναπληρωτή Χαρ.Αθανασίου, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου.
 
Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να διατηρεί το ένα από τα χαρτοφυλάκια που θα προκύψουν.
 
Στην κυβέρνηση φαίνεται επίσης ότι θα ενταχθούν οι Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδης, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης.
 
Το υπουργείο Εργασίας ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ.Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας. Πιθανή θεωρείται επίσης και η μετακίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...