20.6.13

Υψηλά επίπεδα τοξικών ισοτόπων στο νερό στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα

Υψηλά επίπεδα των τοξικών ισοτόπων στροντίου 30 και τριτίου βρέθηκαν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων.


H διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων (στροντίου 90 και τριτίου) στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων.

Η εταιρία Tepco εντόπισε 500.000 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο νερού και 1.000 μπεκερέλ στροντίου 90 ανά λίτρο στο υγρό που ελήφθη κοντά στο κτίριο το οποίο στεγάζει την τουρμπίνα του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού συγκροτήματος, δίπλα στη θάλασσα.

Το επίπεδο του τριτίου (αντίστοιχο με 500 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό) είναι οκταπλάσιο του ανώτατου ορίου που έχει οριστεί για το θαλασσινό νερό και αυτό του στροντίου 90 (1 bcq/cc) είναι τριάντα φορές μεγαλύτερο.

"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα επίπεδα αυτά να οφείλονται σε εσωτερική διαρροή που να προέρχεται από ένα κτίριο όπου υπάρχει μια αντλία», εξήγησε η Tepco σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί.

Τα ύδατα έχουν συγκεντρωθεί εκεί απ' όπου ελήφθησαν και δεν εξαπλώθηκαν πιο μακριά, σύμφωνα με την Tepco.

"Συνεχίζοντας τους ελέγχους, θα λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε την εκροή (του μολυσμένου αυτού ύδατος) στη θάλασσα», πρόσθεσε η διαχειρίστρια εταιρία σύμφωνα με την οποία επί του παρόντος τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε διαρροή στον γειτονικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 στην βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η διακοπή τροφοδότησης με ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας ενός ορμητικού κύματος προκάλεσε διακοπή των συστημάτων ψύξης του καυσίμου που έλιωσε μέσα στους τρεις αντιδραστήρες από τους έξι που έχει το πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι 3.000 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις ανακαλύπτουν σιγά σιγά την έκταση των ζημιών δίνοντας μάχη ώστε τα προβλήματα που προκύπτουν σε τακτική πλέον βάση να μην λάβουν διαστάσεις μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο η βουλευτής Σανάε Τακαΐτσι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας ότι το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο όταν ζήτησε την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων των οποίων το επίπεδο ασφαλείας είναι πολύ υψηλό, όπως τόνισε.

Επισήμως τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι πέθαναν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας τους κατά ή μετά την εκκένωση της περιοχής.

"Θα θέλαμε η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να λάβουν υπόψη την πραγματικότητα και τον πόνο των κατοίκων», διαμαρτυρήθηκε η νομαρχία της Φουκουσίμα. «Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα δεν έχει τελειώσει και 1.415 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περί τους 150.000 συνεχίζουν να είναι πρόσφυγες» γιατί η κατοικία τους δεν μπορεί να κατοικηθεί.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...