19.6.13

Νίκησε τους φόβους σου

Οι καταστροφές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τότε γιατί φαντάζεσαι πάντα το χειρότερο; Ο φόβος είναι αρχέγονο συναίσθημα. Ελεγξέ τον, αλλιώς θα φοβάσαι ακόμα και την ίδια τη ζωή. «Το σύστημα φόβου δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά στη σύγχρονη ζωή» λέει ο νευροεπιστήμονας Joseph LeDoux, του NYU Center for Neural Science (οι Ελληνες μπορούν να το επιβεβαιώσουν, μιας και ως λαός έχουμε το μεγαλύτερο άγχος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Boston Consulting Group). Μάθε τους φόβους σου και ξεπέρασέ τους.
 
Μείνε στον αφρό
Για την αντιμετώπιση του φόβου, η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός. «Προσπαθώ να έχω ένα σχέδιο για ό,τι πάει στραβά» λέει ο Mark Renneker, σέρφερ μεγάλων κυμάτων. «Ο,τι κι αν πάει στραβά σε μικρότερα κύματα, τα χρησιμοποιώ για τα μεγάλα» συνεχίζει. Η εξάσκηση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να τα χάσεις την κρίσιμη ώρα.
 
Κέρδισε το κοινο
«Πριν από κάθε μεγάλη παρουσίαση στάσου ένα λεπτό για να βρεις το ρυθμό της αναπνοής σου και σκέψου τους ανθρώπους που σε αγαπούν» λέει ο νευροψυχολόγος Rick Hanson. «Συνειδητοποίησε πώς είναι να σε υποστηρίζουν άνευ όρων». Τέτοιες σκέψεις τονώνουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σου σύστημα. Ετσι χαλαρώνεις κι εκφράζεσαι πιο εύκολα.
 
Ανάλαβε μια δέσμευση
«Η έκθεση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις κάθε φόβο» λέει ο Philippe Goldin, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι αποφάσεις ζωής φέρνουν νευρικότητα. Το να δρας ακόμα και φοβισμένος είναι η ουσία του θάρρους. Οπως γνωρίζουν πολλοί άντρες, θα χρειαστεί να κρατήσεις το παιδί σου στην αγκαλιά σου, για να συμβιβαστείς με την ιδέα της πατρότητας.
 
Παίξε στο χαλαρό
Μήπως φοβάσαι ότι δεν θα αποδείξεις στο γήπεδο την πραγματική σου αξία; «Ο φόβος και το άγχος είναι είδη σωματικής διέγερσης, που μπορούν να ωφελήσουν τις επιδόσεις σου» λέει ο Michael Lardon, αθλητικός ψυχολόγος. «Βρες την ισορροπία χρησιμοποιώντας εποικοδομητικά την ένταση και το άγχος σου μετατρέποντάς τα σε ενθουσιασμό και όχι σε φόβο».
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...