28.6.13

Ένας 18χρονος εθελοντής του Wikileaks έγινε «πληροφοριοδότης του FBI»

Ένας 18χρονος ισλανδός, για καιρό στενός και έμπιστος συνεργάτης του Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος του είχε αναθέσει σημαντικό έργο για το Wikileaks φέρεται να παρέδωσε με δική του θέληση και για μάλλον ανεξήγητους λόγους μυστικά της οργάνωσης στο FBI, αναφέρει σε εκτεταμένο δημοσίευμα το Wired.
 
Παρά τις προειδοποιήσεις άλλων μελών των Wikileaks και συνεργατών του Ασάνζ για τον Σίγκουρντουρ Θόρνταρσον, ο ιδρυτής Wikileaks έδειχνε να τον έχει υπό την προστασία του και αποκρούει τις επικρίσεις.
 
Είναι δε εντυπωσιακό ότι ο Θόρνταρσον δεν αποκόμισε πολλά από το FBI. Οι πράκτορες είτε αγνοούσαν τις εκκλήσεις του για χρήματα είτε συνέχιζαν να τον πιέζουν για περισσότερα. Εντέλει τον πλήρωσαν μόλις 5.000 δολάρια.
 
Ο Θόρνταρσον άρχισε να εργάζεται εθελοντικά για το Wikileaks στις αρχές του 2010, όταν ήταν ακόμη 17 ετών, μαθητής λυκείου. Το δίκτυο είχε δημοσιεύσει υλικό για την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας και είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα. Την ίδια εποχή (όπως ξέρουμε σήμερα) εργαζόταν πάνω στο βίντεο από το Ιράκ και στα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Τον Σεπτέμβριο ένας αριθμός συνεργατών έφυγε και ο Ασάνζ έμεινε με λίγους ανθρώπους. Τότε εμπιστεύτηκε το (ασφαλές) chat room στον Θόρνταρσον, βάζοντας τον ουσιαστικά επί της υποδοχής των πιθανών νέων συνεργατών.
 
Ωστόσο δεν συμμερίζονταν όλοι την εκτίμηση του Ασάνζ για τον νεαρό. «Κάτι δεν πάει καλά μαζί του», προειδοποιούσε εξαρχής η βουλευτίνα Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ, στενή συνεργάτρια του Ασάνζ. Η βουλευτίνα χαρακτηρίζει πλέον το νεαρό «παθολογικό ψεύτη».
 
Ο Θόρνταρσον φαίνεται, σύμφωνα με όσα λέει το Wired, να εκμεταλλεύτηκε τη θέση του. Προσέγγισε, για παράδειγμα, τους Lulzsec για να χακάρουν συστήματα για λογαριασμό των Wikileaks, χωρίς αποτέλεσμα—άγνωστο γιατί ακριβώς.
 
Τον Αύγουστου του 2011, ο Θόρνταρσον πήγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ έχοντας μαζί του μεταξύ άλλων, για να αποδείξει τα λεγόμενά του, φωτοτυπία του διαβατηρίου του Ασάνζ. Συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI για να γίνει κάτι σαν διπλός πράκτορας.
 
Ούτε για αυτό ήταν σαφής γιατί το έκανε. Στο Wired έδωσε μια μάλλον μπερδεμένη απάντηση λέγοντας ότι δεν ήθελε να έχει τους Anonymous και τους Lulzsec να χακάρουν για τα Wikileaks. Αλλά ο δεύτερος λόγος είναι πολύ καθαρός: «η περιπέτεια».
 
Οι πληροφορίες και τα πρώτα στοιχεία που κόμισε ο Θόρνταρσον τράβηξαν το ενδιαφέρον του FBI, πράκτορες του οποίου ανέκριναν επανειλημμένα τον νεαρό ισλανδό, ενώ προσπάθησαν ακόμη και να τον πείσουν να ηχογραφήσει κάτι από συνομιλία με τον ανύποπτο Ασάνζ. Ο Θόρνταρσον το αρνήθηκε λέγοντας ότι θεωρεί τον Ασάνζ φίλο.
 
Οι πράκτορες ρωτούσαν περισσότερο για το Wikileaks και τον (έγκλειστο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας τότε) Μπράντλι Μάνινγκ, κατηγορούμενο πλέον για διαρροή τηλεγραφημάτων και άλλου υλικού στο Wikileaks.
 
Μετά από 20 ώρες ανακρίσεων η κυβέρνηση της Ισλανδίας ουσιαστικά έδιωξε από τη χώρα το κλιμάκιο του FBI, και γιατί δεν ενημερώθηκε για τον πραγματικό λόγο παρουσίας τους στη χώρα (είχαν πει ότι είναι για τους Lulzsec).
 
Εντέλει οι μάλλον φιλικές συνομιλίες συνεχίστηκαν στη Δανία και τις ΗΠΑ. Ο νεαρός έδωσε οκτώ εξωτερικούς σκληρούς δίσκους στο FBI με αρκετό υλικό των Wikileaks
 
Το Wired παρατηρεί ότι οι μέθοδοι προσέγγισης του Wikileaks από το FBI θυμίζουν αυτούς για το οργανωμένο ηλεκτρονικό έγκλημα ή, ακόμα χειρότερα, την διείσδυση σε ακτιβιστικές ομάδες που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα τη δεκαετία του ’60.
 
Λίγο αργότερα, στα τέλη του 2011, ο Θόρνταρσον αποπέμφθηκε γιατί καταχράστηκε περίπου 50.000 δολάρια από το Wikileaks—κάποια κέρδη από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα πήγαιναν απευθείας στον λογαριασμό του.
 
Είκοσι ετών πλέον, ο Θόρνταρσον, που έχει απομακρυνθεί από το δίκτυο, έχει κάποια προβλήματα με το νόμο (φορολογικά και οικονομικά). Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το πόσο επηρέασαν οι αποκαλύψεις στις αρχές στην έρευνα που διεξάγουν κατά των Wikileaks. Το FBI δεν σχολίασε τις πληροφορίες του δημοσιεύματος.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...