13.6.13

Κόψε τις γουρουνιές

H προσπάθειά σου να χάσεις κιλά, αναπόφευκτα θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον πειρασμό. Κάνε τη θέλησή σου ατσάλινη και μείνε για πάντα λεπτός.
 
Ώρα 8.30 μ.μ.: έχεις μόλις γυρίσει από το γυμναστήριο και κατευθύνεσαι στην κουζίνα, προκειμένου να φας κάτι ελαφρύ γιατί νιώθεις εξαντλημένος και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δίπλα στις μπανάνες -που κανονικά δικαιούσαι- βρίσκεται ένα κουτί με τα αγαπημένα σου γλυκά, που έφερε η κολλητή της κοπέλας σου. Ξέρεις ότι πρέπει να φας μία μπανάνα και να μπεις στο ντους, αλλά λυγίζεις, γιατί στο κάτω κάτω πιστεύεις ότι το αξίζεις - έχεις γυρίσει από μία ώρα γυμναστικής.
 
Η θέλησή σου σε σήκωσε από το κρεβάτι, σε πήγε στο γυμναστήριο και σε βοήθησε να ολοκληρώσεις το πρόγραμμά σου. Γιατί σε εγκατέλειψε την πιο κρίσιμη στιγμή;
 
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η σύγκρουση συναισθημάτων οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας των σημάτων που φτάνουν στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, ο οποίος καθορίζει τη συνείδηση που έχουμε για τις πράξεις μας, την κρίση μας για ό,τι συμβαίνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες, καθώς και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η δύναμη της θέλησης είναι πολύ ισχυρή, ικανή να καταρρίψει τους πειρασμούς και να σε οδηγήσει στο στόχο σου, αλλά δυστυχώς κάποια στιγμή μπορεί να σε απογοητεύσει. Ορίστε πώς θα τη χειριστείς σωστά.
 
Τάισε τη θέλησή σου 
Το καύσιμο της θέλησής σου είναι η ζάχαρη, το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου, όπως κι όλων των οργάνων (π.χ., μύες). «Συγκεκριμένα, τα άτομα με σταθερά επίπεδα γλυκόζης είναι πιο επίμονα και αποτελεσματικά στη διαχείριση κρίσεων συγκριτικά με εκείνα των οποίων εξαντλήθηκαν τα αποθέματα γλυκόζης» σου λέει ο Roy Baumeister, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Για να αντιστέκεσαι σε γευστικούς πειρασμούς, λοιπόν, κατανάλωνε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, πολύσπορο ψωμί και γαλακτοκομικά προϊόντα, που όταν διασπώνται σε εφοδιάζουν με γλυκόζη. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις χαμηλοθερμιδικές δίαιτες, οι οποίες σε κάνουν ευάλωτο σε γλυκά, λιπαρά και αλμυρά σνακ, επειδή δεν παρέχουν στον εγκέφαλο τις απαραίτητες ποσότητες γλυκόζης.Ετσι την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια τροφή που σου αρέσει πολύ, φρόντισε να κάνεις κάποια από τις ακόλουθες επιλογές: 1 ποτήρι γάλα 2%, 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, 1-2 ρυζογκοφρέτες με μέλι, φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή χυμό και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
 
Μην εφησυχάζεις 
Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των διατροφικών επιλογών σου, μιας και «η θέλησή σου είναι πιο αδύναμη όταν είσαι νυσταγμένος» σου λέει η Kelly Glazer Baron, κλινική ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Northwestern, που ειδικεύεται στη συμπεριφορική θεραπεία του ύπνου. Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ λαμβάνουν κατά μέσο όρο καθημερινά 248 θερμίδες περισσότερες  σε σχέση με αυτούς που πάνε νωρίτερα. Δεν κοιμήθηκες καλά; Πιες μία κούπα καφέ και βάλε λίγη ζάχαρη αντί για κάποια άλλη τεχνητή γλυκαντική ουσία. Μία ισπανική μελέτη του 2010 αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και ζάχαρης ενισχύει την ικανότητά σου να μένεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου όταν αντιμετωπίζεις δελεαστικές προκλήσεις.
 
Φόβισε τον εαυτό σου 
Ο πιο εύκολος τρόπος για να ενδώσεις σε μια διατροφική ατασθαλία είναι να αρχίσεις να λες στον εαυτό σου ότι τρία σουβλάκια παραπάνω δεν θα κάνουν και σοβαρή διαφορά. Και αν το «τρία» σου φαίνεται υπερβολικός αριθμός, τότε αντικατάστησέ τον με το «ένα». Σίγουρα έχεις φάει ένα παραπάνω, έτσι; Δοκίμασε την εντελώς αντίθετη τακτική, η οποία αναφέρεται ως «αντιδραστική ερμηνεία», που χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Consumer Research. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω μέθοδο, την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπος με το αγαπημένο σου χάμπουργκερ, σκέψου σοβαρά πόσες θερμίδες και λιπαρά έχει και πόσο μπορεί να σε παχύνει. Αυτή η συνεχής σύνδεση του φαγητού με την πραγματική διατροφική του επιβάρυνση συμβάλλει στην υποσυνείδητη κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε «καλά» και «κακά», με αποτέλεσμα να ενισχύει την αντίστασή μας σε γευστικές ατασθαλίες.
 
Πες όχι αραιά και που

 Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology παρακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε διάφορες δελεαστικές καταστάσεις. Παραδόξως, τα άτομα με καλύτερο αυτοέλεγχο ήταν εκείνα που χρησιμοποιούσαν λιγότερο συχνά τη θέλησή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδοχική καταπολέμηση των αδυναμιών μας είναι αποτελεσματικότερη από την απότομη διακοπή μίας συνήθειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Wilhelm Hofmann, αναπληρωτή καθηγητή συμπεριφοριστικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, όταν κάτι δεν μπορείς να το αποφύγεις, είναι προτιμότερο να μην εκτίθεσαι καθόλου σε αυτό, ώστε να ενεργοποιήσεις το μηχανισμό απόρριψής του. Συνεπώς, φρόντισε στο σπίτι να μην έχεις καθόλου τρόφιμα, στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς.
 
Φάε τα πάντα 
Απλώς, βάλε χρονοκαθυστέρηση. Πες στον εαυτό σου ότι θα φας άλλη μέρα την πίτσα που λιγουρεύεσαι. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε φέτος στο Society for Personality and Social Psychology αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που αποφάσισαν να αναβάλουν την κατανάλωση μίας σακούλας πατατάκια μπορούσαν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον πειρασμό από αυτούς που αρνήθηκαν.Το να αναβάλλεις τα πάντα για ένα απροσδιόριστο «αργότερα» έχει διαφορετική επίδραση: «Η αναβολή αδυνατίζει την επιθυμία ακριβώς τη στιγμή που τα μέγιστα επίπεδα επιθυμίας σε λυγίζουν» σου λέει η συγγραφέας της μελέτης Nicole Mead, του Rotterdam School of Management. Δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό να αρνείσαι συνεχώς να ενδώσεις σε πιάτα τα οποία θα σου δώσουν σίγουρα χαρά. Αντίθετα, πάρε αναβολή και χρόνο με το χρόνο θα ενισχύσεις το αίσθημα της αυτοσυγκράτησης.
 
Πανηγύρισε με μέτρο 
Η αποζημίωση είναι η τάση που έχεις να ανταμείβεις τον εαυτό σου για κάτι που έχεις κάνει καλά. Ετσι τον βοηθάς να χάσει βάρος. Στην πραγματικότητα, όσο πιο σκληρή είναι η προσπάθεια τόσο μεγαλύτερη πιστεύεις ότι θα πρέπει να είναι η ανταμοιβή, σου λέει ο Timothy Church, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. «Οταν οι άντρες κάνουν σκληρή, πολύωρη προπόνηση, αισθάνονται την ανάγκη να γιορτάσουν». Ταυτόχρονα όμως προσθέτει ότι «μία καλή προπόνηση δεν συνεπάγεται ότι μπορείς στη συνέχεια να φας ό,τι βρεις μπροστά σου». Μην επαναπαύεσαι στη δύναμη της θέλησής σου. Αντιθέτως, προσάρμοσέ τη στην προσπάθειά σου, ώστε να μην ξαναπάρεις ό,τι έκαψες κατά τη διάρκεια της άσκησης. «Για παράδειγμα, αν έχασες 700 θερμίδες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, φάε στη συνέχεια κάτι που σου αρέσει, αλλά με λιγότερες από 700 θερμίδες» σου λέει ο Church. Αυτή η τακτική είναι ένας καλός τρόπος για να μη στερείσαι αγαπημένες σου γεύσεις. Επιπλέον, μία εξίσου καλή εναλλακτική είναι η επιβράβευση του εαυτού σου με κάτι που δεν έχεκαμία σχέση με φαγητό. Για παράδειγμα, πάρε εισιτήρια για έναν αγώνα μπάσκετ μόλις συμπληρώσεις 10 προπονήσεις ή κατέβασε το app που είχες βάλει στο μάτι αν κάνεις προσωπικό ρεκόρ.

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...