1.6.13

118 αρχαία νομίσματα επιστρέφουν στην Ελλάδα

118 αργυρά νομίσματα, τα οποία είχαν κατασχεθεί τον Νοέμβριο του 2011 στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, επέστρεψαν χτες από την Ελβετία.

Πρόκειται για 105 αργυρά τετρώβολα και 13 αργυρά τετράδραχμα, πιθανότατα τμήμα ή σύνολο νομισματικού θησαυρού, που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα.

Τα αρχαία κατασχέθηκαν από το Κωνσταντίνο Βανχεερσβίγγελς, βέλγο υπηκόο και μόνιμο κάτοικο Ελλάδας. Αμέσως μετά την ενημέρωση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού από πλευράς των Τελωνειακών Αρχών, ξεκίνησαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψουν τα νομίσματα. Η χώρα μας έχει συνάψει με την Ελβετία διμερή συμφωνία «περί εισαγωγής, διαμετακόμισης και επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών», γεγονός που αποτέλεσε ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης.

Με το διορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου του ελληνικού δημοσίου, τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού καθώς και των τελωνειακών αρχών των δύο χωρών, επετεύχθη η εξωδικαστική επίλυση του θέματος και ξεκίνησαν οι διατυπώσεις της επιστροφής του ιδιαιτέρως σημαντικού νομισματικού θησαυρού. Τα νομίσματα που μεταφέρονται σήμερα αεροπορικώς από τη Ζυρίχη με τη συνοδεία αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, θα παραδοθούν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...