17.6.13

Σύσκεψη το απόγευμα εν μέσω τριγμών για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Στις 19.30 της Δευτέρας, και όχι στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριγμών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι έχουν υποδεχθεί αρνητικά την πρόταση του Πρωθυπουργού για μεταβατικό σχήμα στην ΕΡΤ, ζητώντας ριζική αναδιάρθρωση, αλλά με την ΕΡΤ σε λειτουργία.

Την Κυριακή, ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο επέμεινε στην απόφασή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ για μια ακόμη φορά, διαμηνύοντας προς τους κυβερνητικούς εταίρους ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν.

Δεν κάνει πίσω ο Αντ. Σαμαράς

«Είναι υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω», ανέφερε μιλώντας στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο, σημειώνοντας ότι όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραψαν και ψήφισαν να περικοπούν 2.000 θέσεις στο Δημόσιο.

«Να τους κόβαμε από κάπου αλλού, κι όχι από την αμαρτωλή ΕΡΤ; Από πού; Κι αν σήμερα κάναμε πίσω, τι ακριβώς θα πούμε; Ότι τους βολεμένους δεν τους αγγίζουμε και θυσιάζουμε κάποιους άλλους; Αυτό θα ήταν και άδικο και θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα», διερωτήθηκε και κάλεσε όποιον πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων να το πει.

Απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει έκτακτες εκλογές, γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως σίγουρα δεν θα το χρεωθούμε. Κι όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει».

«Το πρόβλημα είναι επίσης», πρόσθεσε, «ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια και ποιος θα πάρει στις πλάτες του το τεράστιο βάρος για τη διακοπή της χρηματοδότησης».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσει «να υπάρξει αστάθεια» και τόνισε ότι «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όπως και το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται».

Επιτέθηκε δε εκ νέου κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλόγισε «πολύ κοντή μνήμη», θυμίζοντας ότι «έλεγε την ΕΡΤ εργαλείο προπαγάνδας και τώρα θρηνεί».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία, ούτε καν η αφορμή, αλλά το πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Πρόσχημα αδύναμο και υποκρισία απροκάλυπτη», είπε.

Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να μην συμβιβαστεί, όπως ανέφερε, με τους βολεμένους. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, «είτε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φτιάξουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, είτε να συμβιβαστούμε με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο».

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους», διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι «όσο πιο δίκαια μοιραστούν οι θυσίες τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες για όλους τους Έλληνες».

Είπε ακόμη ότι «δεν μπορούμε συνεχώς να ζούμε με δανεικά» και «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια όταν κάποιοι πληρώνουν για πάντα και κάποιοι την γλιτώνουν για πάντα».

Επανάλαβε ακόμη την πρότασή του για μεταβατική λύση ώστε να μην υπάρξει κενό, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση γιατί δεν επέλεξε να εξυγιάνει την ΕΡΤ χωρίς να την καταργήσει είπε: «Πολλές φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν να αλλάξει εν λειτουργία, αλλά δεν έγινε τίποτε γιατί ήταν όλα προστατευμένα. Το κάστρο των βολεμένων έμενε άθικτο».

ΠΑΣΟΚ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας

Απαντώντας στην ομιλία του Πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνιζε ότι «μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Όταν άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα ''ισοδύναμα μέτρα'' και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά από τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δις ευρώ», απάντησε στο δίλημμα που έθεσε ο κ. Σαμαράς σχετικά με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ιπποκράτους κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «έκανε πώς δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «το πρώτο θέμα είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης που την ήθελε μονοκομματική, αλλά αυτή είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας» και «το δεύτερο ζήτημα είναι η αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις».

Όπως υπογράμμιζε, «οι μεταρρυθμίσεις θέλουν σχέδιο, συστηματικότητα, προετοιμασία, σεβασμό των θεσμών και των διαδικασιών. Μεταρρύθμιση δεν είναι αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού, κατά παράβαση των βασικών αρχών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές, όταν ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο χωρίς αποτέλεσμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων παρά τις επίμονες προτάσεις μας».

Το ΠΑΣΟΚ καλούσε τον κ. Σαμαρά να μιλήσει με ειλικρίνεια και σημείωνε: «Επί ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης σε σχέση με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Κατά 2.000 τώρα, κατά 4.000 στο τέλος του έτους. Η σχετική γραπτή συμφωνία των τριών αρχηγών δεν εφαρμόστηκε και ξαφνικά επέπεσαν στη δημόσια τηλεόραση, που χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, αλλά με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, γνωστό, συγκεκριμένο, εγκεκριμένο από τη Βουλή. Όχι στα τυφλά κλείνουμε, μετά πρόχειρα ψευτοανοίγουμε και βλέπουμε!».

«Η πρωταρχική ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης και την κυβερνητική σταθερότητα βαραίνει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αντιστρέψει θεωρώντας ότι το σημείο εκκίνησης είναι η οπισθοχώρηση που έγινε με τις μονομερείς και αντιθεσμικές ενέργειες όχι μόνο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και ως προς τη λειτουργία της Βουλής και της κυβέρνησης», κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Eν τω μεταξύ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους το απόγευμα υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, που γύρισε από το Παρίσι, μεταξύ αλλων αναφέρθηκε ότι ο κ. Σαμαράς «κλιμακώνει την αλαζονεία του», όλο αυτό το διάστημα, που κατέληξε, όπως επισημάνθηκε, στην παραβίαση του θεσμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάτι το οποίο πλήττει τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν μετά τη σύσκεψη από πηγές της Ιπποκράτους, το κλίμα της συζήτησης περιστράφηκε, εν πολλοίς, γύρω από το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο δεν αποκλείστηκε. Αντίθετα, θεωρήθηκε ότι είναι πιο κοντά και η ευθύνη επιρρίπτεται σαφέστατα στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν φείσθηκαν χαρακτηρισμών.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ελέχθη περί «τσαμπουκά» του πρωθυπουργού, «ο οποίος δεν θα περάσει».

Ωστόσο, όπως τονίσθηκε από όλους, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά πολιτική σταθερότητα. Ό,τι άλλο συμβεί, ειπώθηκε, και ο υπαινιγμός περί σχεδίων του κ. Σαμαρά για εκλογές ήταν σαφής, θα είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά τη συζήτηση ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ αν πάει σε τέτοιες λύσεις (σ.σ. εκλογές) ότι «πάει σε αυτές τις λύσεις επειδή επιχείρησε δημοκρατική εκτροπή»;

Ο κ. Βενιζέλος, όπως ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά την παραμονή του στο Παρίσι είχε συναντήσεις με όλους τους Γραμματείς των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι υπέρ της ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και εναντιώνονται στο «τυφλό κλείσιμο».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και να ψηφιστεί γρήγορα ο νόμος για την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είπε ο κ. Σαμαράς ότι προώθησε, ειπώθηκε ότι «απλώς πρόκειται για ψέματα». Και τονίσθηκε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, που έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ο «Καλλικράτης», η χορήγηση ιθαγένειας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων κλπ. Και χαρακτηρίσθηκε «όψιμη» η κριτική του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και «μείζον ατόπημα» η απαξίωση και απόλυση 2.500 ανθρώπων, που είχε ως αποτέλεσμα το διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό, με την πτώση του σήματος και το «μαύρο στην οθόνη».

ΔΗΜΑΡ: Εμπρηστική η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Η αντιμετώπιση της "αναδιοργάνωσης" της ΕΡΤ, όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, είναι απαράδεκτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το κόμμα επαναλαμβάνει πως «ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας» και ότι αντιτίθεται στη λύση που επελέγη, «η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά προσβολή αυτής της έννοιας αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «η μόνη λύση είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και να προωθηθεί με την ΕΡΤ ανοιχτή η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και η θεσμική αναμόρφωση».

Αναφερόμενη στις ενδοκυβερνητικές τριβές, επισημαίνει πως αυτό το θέμα έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά και με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται. 

«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο – όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά - παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται» τονίζει.

Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», προσθέτοντας πως «όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Πηγή

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...