6.6.13

Αντίθετος στη μείωση των φόρων ο Τόμσεν

Αντίθετος στη μείωση των φόρων στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τη χώρα μας.

Όπως είπε οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων προτού υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Τόμσεν διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως μία κατηγορία αυτό-απασχολούμενων, στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμη και πλούσιοι, αποφεύγει να πληρώνει τους φόρους που της αναλογεί. Οι αυτο-απασχολούμενοι, πρόσθεσε, συνήθως συμμετέχουν σε μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, οι οποίες περιορίζουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, η φορολογική μεταρρύθμιση έχει αρχίσει σημειώνοντας βέβαια ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Η αύξηση εσόδων από την αποτελεσματική φορολογική πολιτική θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάγκη για περαιτέρω περικοπές δαπανών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα για τον οποίο είπε ότι έχει ανάγκη από βελτιώσεις για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Μάλιστα παρατήρησε πως δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα απολύσεις στο δημόσιο τομέα, παρά τις εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι στο Δημόσιο δεν έχουν προσόντα ή παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις συνεχίζουν να έχουν προστατευμένες τις θέσεις εργασίας τους, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας εκτίμησε πως αν και το επίπεδο του χρέους αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο θα παρουσιάσει πτωτική πορεία. Παράλληλα υπενθύμισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν υποσχεθεί να παράσχουν οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους απαιτείται με την προϋπόθεση να εφαρμόσει η Ελλάδα το δημοσιονομικό πρόγραμμα, όπως έχει δεσμευθεί.

Καταλήγοντας είπε ότι «θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση ώστε να διαβεβαιώσουμε πως το υψηλό χρέος δεν αποτελεί τροχοπέδη για τους επενδυτές.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...