16.5.13

Ιστορική απογείωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους από αεροπλανοφόρο

Μία ιστορική «πρωτιά» σημείωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, με την απονήωση (απογείωση από πλοίο) του πειραματικού, μη επανδρωμένου μαχητικού X-47B από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS George H.W Bush. Το X-47B έγινε το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πραγματοποίησε απονήωση με καταπέλτη από το κατάστρωμα αεροπλανοφόρου- ένα επίτευγμα που παραλληλίζεται ως προς τη σημασία του με την πρώτη εκτόξευση αεροσκάφους από πλοίο, έναν αιώνα πριν.

Το Χ-47Β αποτελεί επίσης το πρώτο αεροσκάφος χωρίς ουρά που επιχειρεί από κατάστρωμα αεροπλανοφόρου- κάτι που το καθιστά επίσης το πρώτο stealth αεροσκάφος (επανδρωμένο και μη) που επιχειρεί από αεροπλανοφόρο γενικότερα. Ακόμη, είναι το πρώτο πλήρως αυτοκατευθυνόμενο, αυτόνομο μη επανδρωμένο αεριωθούμενο σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Με άνοιγμα φτερών περίπου είκοσι μέτρων, είναι μεγαλύτερο από ένα Predator (κοντά στο μέγεθος ενός F/A-18 Super Hornet). Η σημαντικότερη διαφορά του από τα UAV που χρησιμοποιούνται τώρα, όπως τα Predator και Reaper, είναι ότι, στην περίπτωσή του, δεν το χειρίζεται άνθρωπος πιλότος, έστω και εξ αποστάσεως: η πτήση του είναι προγραμματισμένη (προϊόν αλγορίθμου) και το αεροσκάφος την εκτελεί αυτόνομα, βασιζόμενο σε GPS. Άνθρωπος χειριστής επεμβαίνει μόνο εάν κάτι πάει στραβά.

Το Χ-47Β αναπτύχθηκε από την Northrop Grumman στο πλαίσιο του προγράμματος UCAS (Unmanned Combat Aerial System) σε συνεργασία με το ναυτικό των ΗΠΑ.



Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...