22.5.13

Ε.Ε.: Πεντακάθαρα τα ελληνικά νερά

Εξαιρετική ποιότητα υδάτων διαθέτει το 93% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.


Όπως προκύπτει ειδικότερα από την έκθεση, το 94% των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροί τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων, ενώ η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78% των περιοχών.

Εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο σύνολο των οικείων καταχωρισμένων περιοχών κολύμβησης έχουν επιτύχει η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, ενώ σε άλλες οκτώ χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- οι τιμές ποιότητας είναι εξαιρετικές σε ποσοστά που υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μάλτα (97%), Κροατία (95%), Ελλάδα (93%), Γερμανία (88%), Πορτογαλία (87%), Ιταλία (85%), Φινλανδία (83%) και Ισπανία (83%).

Τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν βελτίωση των περσινών αποτελεσμάτων, διατηρώντας τη θετική τάση που διαπιστώνεται από το 1990, οπότε άρχισε η παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης βάσει της σχετικής οδηγίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση, που αποτελεί σύνθεση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 2012, ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, παρουσιάζει αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με τα στοιχεία της περυσινής έκθεσης.

Την ίδια ώρα, και παρά τη γενική βελτίωση, από την έκθεση προκύπτει ότι η ποιότητα των υδάτων είναι ανεπαρκής σχεδόν στο 2% των παράκτιων, λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης. Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις παρατηρούνται στο Βέλγιο (12%), στην Ολλανδία (7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (6%). Σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές χρειάστηκε να απαγορευθεί η κολύμβηση κατά την κολυμβητική περίοδο 2012.

Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις στις παράκτιες περιοχές κολύμβησης είναι καλύτερες, καθώς πάνω από το 95% των περιοχών της Ένωσης πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, ενώ το 81% χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας. Συγκριτικά, το ελάχιστο όριο υπερβαίνει το 91 % των λιμναίων και ποτάμιων περιοχών κολύμβησης, ενώ εξαιρετική ποιότητα παρουσιάζει το 72% αυτών.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...