30.5.13

Συνάντηση Μέρκελ με Ολάντ στο Παρίσι - Μόλις μία ημέρα μετά την διετή παράταση προσαρμογής που έλαβε η Γαλλία

Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, θα έχει σήμερα στο Παρίσι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μερκελ. Οι δύο ηγέτες συναντώνται σε μία προσπάθεια να εξετάσουν από κοινού ιδέες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη. 

Να σημειωθεί πως η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την διετή παράταση που έλαβε η Γαλλία και άλλες έξι χώρες της Ένωσης από την Κομισιόν για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος την ώρα που η Γερμανία υιοθετεί πιο ήπια ρητορική για την δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες τους και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές.

«Οι σχέσεις μας είναι οι συνηθισμένες, πολύ φυσιολογικές και πολύ αποτελεσματικές. Μπορεί να ξεκινούμε από διαφορετικές θέσεις αλλά κάθε φορά τα βρίσκουμε στο τέλος», είπε διπλωματική πηγή στο γραφείο το Γάλλου προέδρου εν όψει της συνάντησης.

Οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα βρεθεί στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου για την ύφεση στην Ευρωζώνη και την κοινωνική αναταραχή στις χώρες του Νότου έχει οδηγήσει τους Γερμανούς διπλωμάτες να μετριάσουν την ρητορική τους αναφορικά με την ανάγκη για αυστηρή λιτότητα και να προτάσσουν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μετριάζουν τις προσδοκίες για την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, όπου η Μέρκελ επιδιώκει την επανεκλογή της στην καγκελαρία.

Η ανάπτυξη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση της ΕΕ και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο.

Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι κοινούς δρόμους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα επιτελεία τους έχουν προετοιμάσει σχετικούς φακέλους, τους οποίους οι δύο ηγέτες προτίθενται σήμερα να συζητήσουν. Στην συνάντηση θα μετάσχουν επίσης δύο εκπρόσωποι του γαλλικού και του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου Saint –Gobain Ζαν-Λουί Μπεφά και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Γκέρχαρντ Κρόμε.

Ακόμη, θα αξιοποιήσουν τη συνάντησή τους προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Κεντρικά θέματα θα είναι η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με στόχο την ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να επιμένει στην προώθηση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη, την οποία καλείται να συγκεκριμενοποιήσει, καθώς παραμένει ασαφές ποια πεδία θα αφορά. Συζητείται πάντως το ενδεχόμενο δεσμευτικών συμφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης και της Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, η «νεανική ανεργία» που προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη, καθώς πλήττει περίπου 6 εκατομμύρια νέους κάτω των 25 ετών θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης, ενόψει μάλιστα και της διάσκεψης που διοργανώνει για το ζήτημα αυτό η καγκελάριος στις αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο. Η συνέχιση των διαδικασιών για την «σύσταση της τραπεζικής ένωσης» και η «ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης» θα απασχολήσουν σήμερα τους δύο ηγέτες, που φιλοδοξούν να καταλήξουν σε κάποιες κοινές θέσεις, τις οποίες και αναμένεται να υπογραμμίσουν. Η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στο Παρίσι για την εξυγίανση των δημοσιονομικών του και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχει βελτιώσει σαφώς το γαλλογερμανικό κλίμα.

To πρόγραμμα της Μέρκελ στο Παρίσι

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 15.30 (τοπική ώρα) η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την έκθεση για την Γερμανία «De l'Allemagne 1800-1939» στο Μουσείο του Λούβρου. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 

Στις 17.30 (τοπική ώρα) θα παρουσιαστεί η έκθεση της γαλλο-γερμανικής ομάδας εργασίας «για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», ενώ στις 18.00 (τοπική ώρα) θα δοθεί συνέντευξη τύπου και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έκθεση στο Λούβρο, αν και είναι αποτέλεσμα διμερούς συνεργασίας για την συμπλήρωση 50 χρόνων φιλίας Γαλλίας-Γερμανίας, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με πολλούς Γερμανούς ειδικούς να κάνουν λόγο για μονομερή και επιλεκτική παρουσίαση που αδικεί την γερμανική τέχνη και αρθρογράφους να την συνδέουν ακόμη και με το αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη.

Η γερμανική πλευρά, αναφέρει το Reuters, έχει χαμηλώσει τελευταία τους τόνους στη ρητορική της υπέρ της λιγότητας, στεκόμενη στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για οποιαδήποτε «βαρύγδουπη» πρωτοβουλία, τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...