23.5.13

Μεγάλη αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους μικρομεσαίους

Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις από μία πηγή, βάζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται τις προσεχείς μέρες σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπει:

-Νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους -με συντελεστές μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος που θα κλιμακώνονται από 0% έως και 42% για τους μισθωτούς-, μηνιαία σύνταξη ή μισθός έως 800 ευρώ δεν θα έχει καμία παρακράτηση και όσο αυξάνεται θα υπάρχει κλιμακωτή αύξηση της παρακράτησης, καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% στην παρακράτηση. 

-Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα από μια πηγή θα καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης καθώς ο φόρος θα παρακρατείται στην πηγή. 

-Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 90% από 55% που είναι σήμερα για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, στο 90% αυξάνεται η προκαταβολή και για όλες τις επιχειρήσεις. 

-Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ακίνητα (1-3%).

-Φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος οι αποζημιώσεις καταγγελίας σύμβασης μισθωτών (απολύσεις). Αυτό σημαίνει φορολόγηση έως και από το 1ο ευρώ των αποζημιώσεων ενώ με βάση το σημερινό καθεστώς υπάρχει αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ. 

-Καθορίζονται οι δαπάνες που θα εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν θα αναγνωρίζονται από την εφορία. 

-Οποιαδήποτε επιπλέον καταβολή, επιμίσθιο, παροχή σε χρήμα ή είδος πέραν του μηνιαίου μισθού μισθωτού θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%.

Σημειώνεται ότι ανάλογο δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση η οποία έλεγε ότι «τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα». Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά το νέο γύρο δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 




Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...