31.5.13

Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι Γιώργηδες ή Γιάννηδες;

Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι Γιώργηδες ή Γιάννηδες; Οι Μαρίες είναι όντως οι πιο πολλές γυναίκες στη χώρα μας; Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει; Αν θέλετε να μάθετε τις απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα, τότε η έρευνα του Χάρη Φουντάλη θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις.

Ο Χάρης Φουνταλής, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Indiana University στο Bloomington των ΗΠΑ και έχει ασχοληθεί με την έρευνα στη γνωσιακή επιστήμη, είχε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες.

Για τον λόγο αυτόν πραγματοποίησε μια πρωτότυπη έρευνα χρησιμοποιώντας τις ενδεδειγμένες στατιστικές μεθόδους με τις οποίες διακρίβωσε ποια είναι τα πιο κοινά ελληνικά ονόματα.

"Ήθελα να απαντήσω σ' ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Όσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής", είχε δηλώσει στην εφημερίδα "Έθνος".

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Πρώτο και εκτός συναγωνισμού είναι το όνομα Γιώργος, με τα Δημήτρης, Κωνσταντίνος και Ιωάννης να ακολουθούν, ενώ στις γυναίκες την πρωτοκαθεδρία έχει το Μαρία και έπονται κατά σειρά συχνότητας το Ελένη, το Αικατερίνη και το Βασιλική.

Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας - και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Έλληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης - Κώστας - Γιάννης και Ιωάννα - Δήμητρα - Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Έλληνες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν μαζί με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του κ. Φουνταλή

"Παρότι το δείγμα του ΑΣΕΠ δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού, δεν θεωρώ ότι αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού στην Ελλάδα το όνομα σχεδόν ποτέ δεν εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ή την ηλικία του ατόμου, αλλά από το πώς λέγονται οι γιαγιάδες και οι παππούδες του. Η μόνη αντιπροσωπευτικότητα που μπορώ να πω ότι ίσως επηρεάζει τα αποτελέσματά μου είναι η ''τοπικότητα''. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν νομίζω ότι τα αποτελέσματα στρεβλώθηκαν, γιατί το δείγμα ήταν τεράστιο", λέει ο κ. Φουνταλής.

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Από πού προέρχονται τα ονόματα

Γεώργιος: Προέρχεται από το αρχαιοελληνικό γεωργός.

Δημήτριος: Ο αφιερωμένος στη Δήμητρα. Το Δήμητρα προέρχεται από το δη (γη) και μήτηρ (μητέρα).

Ελένη: Αρχαιοελληνικό. Σημαίνει φωτεινή, αστραποβολούσα.

Κωνσταντίνος: Προέρχεται από τη λατινική λέξη constans και σημαίνει ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.

Μαρία: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε.

Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ' εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.

Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.

Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.

Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.

Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.

Άννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.

Αναστασία: Προέρχεται από το ουσιαστικό "ανάστασις".

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008 και δημοσίευσε την ανανεωμένη έρευνα του με νέα στοιχεία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...