23.5.13

Οι εκκεντρικοί Residents επιστρέφουν στην Αθήνα


Πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, οι θρυλικοί Residents επιστρέφουν στην Αθήνα, γιορτάζοντας τέσσερις δεκαετίες πορείας, με το show τους «Wonder Of Weird», στις 24 Μαϊου στο Fuzz.

Έχοντας πρόσφατα «αποκαλυφθεί» ως Randy, Chuck και Bob, οι αχαλίνωτα δημιουργικοί πρωτοπόροι της αβάν - γκαρντ πειραματικής σκηνής, συνεχίζουν πλέον ως το απόλυτο τρίο, επανερμηνεύοντας μερικά από τα κλασικότερα κομμάτια του τεράστιου καταλόγου τους. Στο πλαίσιο μιας περιοδείας – που, ίσως, είναι και η αποχαιρετιστήριά τους – οι Residents θα βρίσκονται την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, για μια μοναδική συναυλία.

Πέπλο μυστηρίου

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους, έχουν χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως. Καινοτόμοι, πρωτοπόροι, εκκεντρικοί, μυστηριώδεις, τρομακτικοί, σουρεαλιστικοί, περίεργοι, είναι μόνο μερικά από τα προσωνύμια που τους προσέδωσε ο Τύπος αλλά και οι οπαδοί τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως, πέρα από το πέπλο μυστηρίου με το οποίο κάλυψαν την πραγματική ταυτότητα των μελών τους – χρησιμοποιώντας διάφορες μεταμφιέσεις στις δημόσιες εμφανίσεις και τις συναυλίες τους, με διασημότερη αυτή όπου φορούν σμόκιν και βολβούς ματιών στο κεφάλι (κάτι που αποτελεί και trademark της μπάντας από το 1979 και μετά) - οι Residents κατόρθωσαν να παραμείνουν μοναδικοί, αποτελώντας σημείο αναφοράς και επιδραστικότητας για πάρα πολλούς μεταγενέστερους μουσικούς, από τους Tuxedomoon, τους Devo και τους Yello μέχρι τους Primus και τους Animal Collective.

Οι ρίζες τους τοποθετούνται στο Shreveport της Louisiana, όπου τα μέλη αυτής της τόσο ασυνήθιστης καλλιτεχνικής κολεκτίβας συναντήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η γνωριμία τους με τον εκπληκτικό κιθαρίστα Phil Lithman, αργότερα γνωστό (λόγω του ιδιαίτερου στυλ του) ως Snakefinger, αποτέλεσε κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη του ήχου τους. Ο Lithman παρέμεινε βασικός τους συνεργάτης μέχρι τον θάνατό του, από καρδιακή προσβολή, το 1987.

Το όνομα

Το 1973, έστειλαν μια κασέτα με δείγμα της δουλειάς τους στην δισκογραφική Warner Brothers ευελπιστώντας να τραβήξουν το ενδιαφέρον. Εκείνοι δεν εντυπωσιάστηκαν και επέστρεψαν την κασέτα στη διεύθυνση του ανώνυμου αποστολέα, με τη σημείωση «to The Residents» (προς τους κατοίκους). Τιμώντας το στοιχείο του μυστηρίου που περιβάλλει ολόκληρη την έκτοτε πορεία τους, αποφάσισαν να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο όνομα.

Ήχος σκοτεινός και ιδιαίτερος

Το να προσπαθήσεις να τοποθετήσεις ηχητικά τους Residents είναι μάλλον μια προσπάθεια εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία. Το ίδιο δύσκολη μοιάζει όχι απλά η απόλυτη αξιολόγηση αλλά ακόμα και η αρχειοθέτηση της μέχρι σήμερα δισκογραφίας τους, καθώς και όλων των παράπλευρων δραστηριοτήτων τους. Ακόμα κι αν παραθέσουμε ονόματα μερικών σπουδαίων μουσικών του παρελθόντος που φέρονται να τους έχουν επηρεάσει – όπως ο George Gershwin, o Miles Davis, οι Beatles, o Dave Brubeck, o Charles Mingus, o Sun Ra, o Willie Dixon, o Bo Diddley, o Hank Williams, o Ennio Morricone, o James Brown, o Frank Zappa, o John Cage – ο ήχος τους παραμένει τόσο ιδιαίτερος, σκοτεινός και αλλόκοτος, που πολύ δύσκολα παραπέμπει σε οτιδήποτε άλλο, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ίδιοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στις επιρροές τους.

Γιορτάζοντας τα 40 τους χρόνια

Η περιοδεία του «Wonder Of Weird» ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και σε λίγες ημέρες θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να συνεχιστεί στην Ευρώπη. Οι Residents είναι πλέον τρίο (φωνή, κιθάρα, keyboards, computers) και, γιορτάζοντας πλέον τα 40 τους χρόνια, κατά τη διάρκεια του show παρουσιάζουν νέες εκτελέσεις σε κομμάτια από ολόκληρη την καριέρα τους, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις προηγούμενες επισκέψεις τους (πλην της πρώτης τους εμφάνισης στο Παλλάς), όπου επικεντρώνονταν στην εκάστοτε πιο πρόσφατη κυκλοφορία τους.

Πληροφορίες: Fuzz Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος, 210 3450817, oι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ., είσοδος 33 ευρώ (ταμείο).


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...