14.5.13

"Φάτε έντομα", κάνει καλό!

Την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης εντόμων με στόχο την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας προτείνει ο παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO).


Τη Δευτέρα, ο οργανισμός παρουσίασε ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της εκτροφής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα, ενός όχι ακριβού και οικολογικού διατροφικού στοιχείου που είναι επιπλέον «νοστιμότατο».

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως σταδιακά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο οργανισμός αυτός για τα τρόφιμα και τη γεωργία, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων», δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας την συγκεκριμένη έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, «έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα.

Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος.

Εξάλλου τα έντομα «είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία» και «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».

Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η εντομοφαγία ήταν ανέκ αθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά», συμπλήρωσε η κ. Μίλερ.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...