28.10.12

Τι σημαίνει;

Σήμερα κινούμαστε στους ρυθμούς της επικαιρότητας και διαλέξαμε, καθόλου τυχαία, να ασχοληθούμε με... το κουτί της Πανδώρας. Μια φράση που εκτός από τίτλο εκπομπής του Κ. Βαξεβάνη συναντάται και αλλού. Που όμως;


Η φράση προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με ττον Ησίοδο, ο Δίας έδωσε στην Πανδώρα ένα πιθάρι γεμάτο με όλες τις συμφορές προκειμένου να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Η Πανδώρα (Παν+Δώρα=προικισμένη από τους Θεούς με όλα τα δώρα) αποτελεί αρχετυπική μορφή της μυθολογίας μας και αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών της ανθρωπότητας. Όταν εκείνη άνοιξε το πιθάρι, σκόπιμα ή ακούσια, βγήκαν έξω όλα τα κακά και οι ασθένειες που βασανίζουν την ανθρωπότητα.

Πάντως ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές αν ο Δίας έστειλε την ίδια την Πανδώρα ή το πιθάρι ως τιμωρία στους ανθρώπους. 

Σχετικά με την "αλλαγή" του πιθαριού σε κουτί, αιτία αποτελεί η επανεισαγωγή της αρχαίας γραμματείας από το εξωτερικό και η καθιέρωση της λέξης "κουτί" σε όλες τις άλλες γλώσσες προτού οι Έλληνες ασχοληθούμε με το πρωτότυπο κείμενο. Ο Ολλανδός Έρασμος μετάφρασε το έργο στα λατινικά και απέδωσε τον πίθο του Ησίοδου ως pyxis, που σημαίνει κυτίο ή κουτί.

Η σημασία της φράσης στις μέρες μας, είναι προφανής και αφορά την εμφάνιση πολλών κακών ταυτόχρονα από μια φαινομενικά ασήμαντη πράξη.

Όσον αφορά την επικαιρότητα και τον Βαξεβάνη, συμφωνούμε απόλυτα με το δημοσιογράφο στην άποψη που εκφράζει για τα ρεφλέξ της οργάνων δικαιοσύνης σε σχέση με το πρόσωπό του, όταν για άλλους πολύ σημαντικότερους ως προς τον θεσμικό τους ρόλο, απλά... ποιούν την νήσσα. 

by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...