15.5.13

Aναβάθμιση της Ελλάδας σε B- από Fitch

Σε B-, από CCC, αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Οι προοπτικές είναι σταθερές. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί. O Fitch κάνει επίσης λόγο για εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει, έχει συντελεστεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η εσωτερική υποτίμηση έχει τελικά αρχίσει να εδραιώνεται.

Όπως λέει, το τίμημα σε όρους χαμένης παραγωγής και αύξησης της ανεργίας είναι μεγάλο, και η ικανότητα για ανάκαμψη είναι ακόμη εν αμφιβόλω. Παρ' όλα αυτά, η διαγραφή χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν οδηγήσει τους δείκτες οικονομικού κλίματος της κεντρικής τράπεζας σε υψηλό τριών ετών και ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περαιτέρω εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή και για μια ανανεωμένη προσπάθεια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

H Fitch αναφέρει ότι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι στο σωστό δρόμο, επισημαίνει όμως πως η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι υψηλή, κάτι που, όπως λέει, υπογραμμίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους για την εφαρμογή του.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμη ότι μετά την αναδιάρθρωσή του ελληνικού χρέους και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ο κίνδυνος χρεοκοπίας σε βάρος των ιδιωτών ομολογιούχων έχει υποχωρήσει.

H Ελλάδα αξιολογείται με B- από την Standard & Poor's και με C από τη Moody's.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...