7.5.13

Υπό καναδικό έλεγχο περνά το 26,7% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»

Στην πώληση της μονάδας διαχείρισης αεροδρομίων AirPort GmbH στο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Public Sector Pension Investment Board έναντι 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να προχωρήσει η γερμανική Hochtief.
 
Η Hoctief AirPort GmbH ελέγχει το 40% περίπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Η Hochtief δεν αποχωρεί πλήρως από το «Ελ. Βενιζέλος», καθώς διατήρησε εκτός συμφωνίας την HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. KGaA (στην οποία συμμετέχουν επίσης καναδικά και αυστραλιανά επενδυτικά ταμεία), μέσω της οποίας ελέγχει μερίδιο 13,3%. Έτσι, η πώληση αφορά μόνο την HOCHTIEF AirPort GmbH, που διατηρεί μερίδιο 26,6% στο «Ελ. Βενιζέλος».
 
Η εταιρεία πώλησε όλες τις μετοχές της μονάδας στην PSP Investments του Καναδά, έναντι 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συμμετοχές μειοψηφίας. Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ και Τίρανα. Σύμφωνα με την εταιρεία, από τα αεροδρόμια αυτά μετακινούνται ετησίως περί τους 95 εκατομμύρια επιβάτες.
 
Το 2012, η προσπάθεια της να πωλήσει τη μονάδα αεροδορμίων δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η υψηλότερη προσφορά ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Hochtief ζητούσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
 
Η μετοχική σύνθεση του ΔΑΑ είναι η εξής:
1) ΤΑΙΠΕΔ - 30%
2) HOCHTIEF AirPort GmbH - 26,66668%
3) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - 25%
4) HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. - 13,33334%
5) Οικογένεια Κοπελούζου - 5% περίπου
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...