12.5.13

Η μεγαλύτερη κυβερνοληστεία του 21ου αιώνα

Με μια άκρως συντονισμένη επιχείρηση, άγνωστος αριθμός χάκερ κατάφερε να σηκώσει 45 εκατ.δολάρια από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε 26 χώρες. Όπως έγινε γνωστό από αμερικανικές εισαγγελικές πηγές, ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος επτά ατόμων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν οι αρχές γνωρίζουν πόσα άτομα συνολικά έλαβαν μέρος στην κυβερνοληστεία.

Φωτογραφία που τράβηξαν με το κινητό τους δύο εκ των συλληφθέντων ( Reuters)
Όπως έγινε γνωστό από την εισαγγελία, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία προπληρωμένων καρτών και αυτόματων ταμειακών μηχανών σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. 
Το δίκτυο χρησιμοποιούσε πλαστές κάρτες και έβαλε στο στόχαστρό του τράπεζες μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Ρουμανία. "Αντί για μάσκες και όπλα, είχαν Ίντερνετ και λαπτοπ" είπε η αρμόδια εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη.

To αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε διώξεις σε βάρος οκτώ ατόμων με την κατηγορία ότι συνέστησαν την οργάνωση, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι επτά συνελήφθησαν ενώ ο όγδοος-θεωρούμενος και ως ο εγκέφαλος της οργάνωσης-εκτιμάται ότι δολοφονήθηκε στη Δομινικανική Δημοκρατία στα τέλη Απριλίου.

Καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το εάν έλαβαν και άλλα άτομα μέρος στην επιχείρηση ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η άρτια οργάνωσή της και η ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκε. Όπως έγινε γνωστό, μόνο σε μία από τις επιθέσεις και σε διάστημα μόλις 10 ωρών, αφαιρέθηκαν 40 εκατ.δολάρια από ΑΤΜ σε 24 χώρες και έγιναν ταυτόχρονα 36.000 μεταφορές χρημάτων.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι αρχές, η οργάνωση απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία υπολογιστών δύο εταιρειών που επεξεργάζονται πιστωτικές κάρτες -σε Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες- και στη συνέχεια αύξησαν τα όρια ανάληψης προπληρωμένων καρτών. Στη συνέχεια, διοχέτευσαν τα ποσά σε όλο τον κόσμο και δίκτυο συνεργατών προχώρησε άμεσα στην ανάληψή τους μέσω ΑΤΜ. Το ίδιο δίκτυο έκανε "ξέπλυμα" του χρήματος με πολυτελείς αγορές.

"Είναι η μεγαλύτερη ληστεία τέτοιου τύπου που έχουμε δει μέχρι στιγμής" δήλωσε εισαγγελέας στη Ν.Υόρκη.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...