7.4.13

Απόδραση απο το φαλακρό τοπίο

Ακολούθησε τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές κατά της τριχόπτωσης και δώσε στο κεφάλι σου την πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου. Η φαλάκρα είναι ο εφιάλτης κάθε άντρα. Οταν τα αίτια είναι κληρονομικά, ο δρόμος της επιστροφής είναι πράγματι δύσκολος.

Στις υπόλοιπες των περιπτώσεων (βλ. παθολογική ή εποχική) η ιατρική αλλά και η κοσμετολογία έχουν να επιδείξουν αρκετές και ιδιαιτέρως αποτελεσματικές λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα της τριχόπτωσης που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια αφορά μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού, αφού το 30% των λευκών αντρών (έως 30 ετών) και το 50% των πενηντάρηδων έχουν αραιά μαλλιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη σταδιακή μείωση των μαλλιών στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού, που αν και γίνεται πιο σύνηθες ολοένα περισσότερο, συχνά επηρεάζει τη διάθεση -ακόμα και την ποιότητα ζωής- του σύγχρονου άντρα. Δεν είναι σπάνιο το ψυχοκοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται με την τριχόπτωση και δημιουργεί αίσθημα μειωμένης αυτοεκτίμησης.
 
ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας φυτρώνουν και πέφτουν συνολικά 120.000 τρίχες, όπου καθεμία έχει διάρκεια ζωής περίπου 2-6 χρόνια και κάθε μέρα γεννιούνται και πεθαίνουν δεκάδες. Κάθε νέα τρίχα μακραίνει ένα εκατοστό ανά μήνα. Στο τέλος της εξαετίας σταματά να αναπτύσσεται για ένα διάστημα πέντε έως έξι εβδομάδων, αποκόπτεται από το θύλακα και είτε πέφτει είτε «διώκεται» από νέα τρίχα, που αρχίζει να αναπτύσσεται στη θέση της. Υπολογίζεται ότι οι τρίχες που πέφτουν καθημερινά φτάνουν στις 50-100!
 
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Καθημερινά χάνεις συγκεκριμένο αριθμό τριχών, περίπου πενήντα έως ογδόντα (και διπλάσιες κατά τη διάρκεια του λουσίματος), ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούνται νέες για να τις αντικαταστήσουν. Αρχισε να ανησυχείς όταν  συνειδητοποιήσεις ότι οι τρίχες που χάνεις είναι πάνω από 100 την ημέρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η ισορροπία έχει διαταραχτεί και τότε μιλάμε για αλωπεκία (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της τριχόπτωσης). Συνήθως, αυτό που συμβαίνει, οι ειδικοί το ονομάζουν «ύπουλη τριχόπτωση». Οι άντρες δεν βλέπουν τρίχες να πέφτουν στους ώμους τους (που πρωτοπαρουσιάζονται στην ηλικία των 19-21) αλλά το μόνο που  διακρίνουν είναι έντονη λιπαρότητα και σμηγματόρροια (αρχίζουν να λούζονται καθημερινά αντί για μία ή δύο φορές την εβδομάδα). Σιγά σιγά, οι τρίχες γίνονται λεπτές στην κορυφή της κεφαλής, πέφτουν κι εξαφανίζονται. Το εμφανές πρόβλημα είναι γύρω στα 25.
 
ΤΥΠΟΙ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ
Τις διακρίνουμε σε τρεις τύπους: η ανδρικού τύπου αλωπεκία -η πιο συνήθης-, η διάχυτος αλωπεκία και η γυναικείου τύπου αλωπεκία (που αφορά προφανώς τις γυναίκες - αν και σε μικρότερο ποσοστό).
Ανδρικού τύπου αλωπεκία: Παρατηρείται όταν πέφτουν τα μαλλιά από όλο το τριχωτό της κεφαλής (κοινώς, η φαλάκρα). Το μοναδικό βιολογικό φαινόμενο που έχει απασχολήσει τόσους πολλούς ειδικούς και πάσχοντες από τόσο παλιά. Εμφανίζεται στο 75% των αντρών κι εκδηλώνεται σχετικά νωρίς (από τη δεύτερη έως την τέταρτη δεκαετία της ζωής). Το 15%, μάλιστα, των αντρών αρχίζει να παρατηρεί αραίωση του τριχωτού της κεφαλής λίγο μετά την ηλικία των 16 χρόνων! Προσβάλλει εκλεκτικά τους κροτάφους και την κορυφή της κεφαλής, όπου παρατηρείται μετατροπή των κανονικών τριχών σε λεπτότερες, άχρωμες, χνοώδεις τρίχες, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Η μόνη διαφορά από τη διάχυτο αλωπεκία είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από όλο το κεφάλι.
Διάχυτος αλωπεκία: Είναι η διαταραχή της ισορροπίας της τριχόπτωσης και της αναγέννησης των τριχών. Πιο απλά, οφείλεται στην ορμονική δράση των ανδρογόνων και είναι κυρίως κληρονομικής αιτιολογίας (φαλακροί πρόγονοι). Ουσιαστικά, αυτό που κληρονομείται είναι η  υπερευαισθησία των τριχών (έντονη σμηγματόρροια, λιπαρότητα, σταδιακή λέπτυνση των τριχών, τριχόπτωση) στα επίπεδα των ανδρογόνων (ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια).
Εποχική τριχόπτωση: Συνηθισμένη λειτουργία του οργανισμού, μη παθολογική, η οποία παρατηρείται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο αριθμός των τριχών που πέφτουν δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να προκαλεί ανησυχία και δεν χρειάζεται καμία συγκεκριμένη θεραπεία, αφού σύντομα νέες τρίχες θα αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν. Πολλές φορές, η επίσκεψη στο κομμωτήριο για κούρεμα θα δώσει τη λύση στο εποχιακό αυτό φαινόμενο.
 
ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ
Τα μέχρι στιγμής γνωστά και κυριότερα αίτια της τριχόπτωσης οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα: είναι γενετικά προκαθορισμένο ποιος στην πορεία της ζωής του θα χάσει τα μαλλιά του και ποιος θα τα κρατήσει) και στην ποσότητα των ανδρογόνων ορμονών που παράγει ο ανδρικός οργανισμός (υπερευαισθησία των τριχών στα ανδρογόνα). Ετσι, το αποτέλεσμα είναι να σκληραίνει η προστατευτική μεμβράνη του κρανίου, με αποτέλεσμα κάποιες τρίχες σταδιακά να εξαφανίζονται, άλλες να σταματούν να μεγαλώνουν, ενώ οι περισσότερες να συρρικνώνονται. Αν ρίξεις γρήγορη ματιά στο γενεαλογικό δέντρο σου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις κάποιο μέλος της οικογένειάς σου στο παρελθόν να αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Βέβαια, η υπερβολική έκκριση σμήγματος, η έντονη αφυδάτωση του τριχωτού και η ξηροδερμία αποτελούν ταυτοχρόνως βασικούς λόγους της τριχόπτωσης στους άντρες. Εμφανίζεται όμως και μετά από κακή διατροφή ή απότομη απώλεια βάρους, μετά από βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών (αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αντιπυρετικά) αλλά και σε περιόδους έντονου στρες. Επιπλέον, όποιοι υποφέρουν από εμπύρετα νοσήματα, όπως η χρόνια σιδηροπυρηνική αναιμία αλλά και διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να εμφανίσουν κάποια μορφή αλωπεκίας. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, η UV ακτινοβολία και η ρύπανση του περιβάλλοντος επιβαρύνουν το πρόβλημα.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ
Η έγκαιρη διάγνωση μαζί με την κατάλληλη συστηματική αντιμετώπιση θα κάνουν τη δουλειά. Θυμήσου μόνο ότι η εκάστοτε θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από τον τύπο της αλωπεκίας, τα αίτια που την προκάλεσαν, την ηλικία αλλά και το φύλο του ενδιαφερόμενου.  Η σύγχρονη κοσμετολογία έχει να επιδείξει πολλές πρωτοποριακές αλλά και αποτελεσματικές νέες συνθέσεις, προκειμένου να απαλυνθεί το φαινόμενο της αραίωσης των μαλλιών.
Σαμπουάν-Λοσιόν
Ενδείκνυνται για τις παροδικές (εποχιακές) αλωπεκίες με συχνή χρήση του τριχωτού της κεφαλής. Οι τονωτικές συνθέσεις τους (πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) αναζωογονούν τη βάση της τρίχας και δυναμώνουν τα άτονα μαλλιά.
Τονωτικές αμπούλες
Πρόκειται για πιο εμπλουτισμένες συνθέσεις, που τοποθετούνται σε νωπά μαλλιά. Τα φυσικά ενεργά συστατικά τους ενεργοποιούν τον κυτταρικό μεταβολισμό στη ρίζα και αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών εξασφαλίζοντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση ακόμα και των λεπτών και αδύναμων τριχών.
Κάψουλες
Με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στη δημιουργία καλής ποιότητας κερατίνης βελτιώνοντας  τη δομή, την πυκνότητα και την ανθεκτικότητα της τρίχας.
Χειρουργική Αντιμετώπιση
Μία από τις πιο επιτυχημένες μεθόδους των τελευταίων χρόνων. Είναι ουσιαστικά η μεταμόσχευση ομόλογων μοσχευμάτων (τριχών) του ενδιαφερόμενου. Με μία ειδική βελόνα, ο εξειδικευμένος ειδικός παίρνει μικρές τούφες, κυρίως από την ινιακή περιοχή όπου υπάρχουν μαλλιά (στον αυχένα), για να τις εμφυτεύσει στα σημεία όπου τα μαλλιά είναι αραιά ή δεν υπάρχουν καθόλου. Η μέθοδος είναι ακίνδυνη, διαρκεί έως έξι ώρες περίπου κι έχει άμεσα αποτελέσματα.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...