10.4.13

Νέα πρόταση Νίμιτς για ονομασία – Πιέσεις από Ε.Ε.

Ο Νίμιτς ανακοίνωσε ότι επέδωσε νέα πρόταση προς τις δύο πλευρές για το θέμα του ονόματος. Μετά το Πάσχα οι επόμενες συναντήσεις.


O προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε, μετά την κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με τους αντιπροσώπους τους Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ότι επέδωσε νέα πρόταση προς τις δύο πλευρές για το θέμα της ονόματος. Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, η πρότασή του θα μελετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και αναμένεται ο ίδιος, μετά το ορθόδοξο Πάσχα, ή να επισκεφθεί την περιοχή ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και να παραμερίσουν τις μεταξύ τους διαφορές που θα μπορούσαν να πλήξουν την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Ο κ.Φούλε επισκέφθηκε σήμερα στα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012. Ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου, μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Σχετικά με την εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου στην ΠΓΔΜ, με την οποία δρομολογήθηκε η άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, με τη μεσολάβηση της Ε.Ε, ο κ. Φούλε δήλωσε ότι «οι πολιτικοί της χώρας δημιούργησαν την πολιτική κρίση και έχουν την ευθύνη να την ξεπεράσουν με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα ή τουλάχιστον όχι πλήρως». Ακόμη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το διάλογο με το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, επειδή, όπως ανέφερε, η ελευθερία των ΜΜΕ είναι η βάση της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι η χώρα του «έχει βάσιμα αποτελέσματα και επιχειρήματα ώστε να λάβει μια θετική έκθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια θετική για τη χώρα απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, παρά τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει στις 16 Απριλίου την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ωστόσο ο κ.Φούλε, δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο της.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησης του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο κ.Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνεργασίας με την Βουλγαρία,ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως, παρά το γεγονός ότι η διμερής πολιτική επικοινωνία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, η ΠΓΔΜ συνεχίζει με θετική στάση για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από τη «Μακεδονία» να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής μας ενσωμάτωσης. Πιστεύω ότι ο ενταξιακός διάλογος υψηλού επιπέδου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη «Μακεδονία» θα προσφέρουν επιπρόσθετη ώθηση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Στα συμπεράσματα του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες και την αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχέσων και μορφών συνεργασίας.

«Οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Οι κ.κ. Φούλε και Γκρούεφσκι χαιρέτισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν την προσδοκία ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγει ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα φέρουν απτά αποτελέσματα», προστίθεται στα συμπεράσματα αυτά.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...