2.7.12

Euro 2012 overview (videos, photos)

Μετά από 24 ημέρες και 31 αγώνες το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πέρασε στην ιστορία. Θριαμβευτές και σε αυτή τη διοργάνωση οι Ισπανοί που πρόσθεσαν για 3η φορά το Κύπελλο στην τροπαιοθήκη τους, ενώ έγιναν η πρώτη ομάδα που φτάνει στην κορυφή της διοργάνωσης για 2η συνεχόμενη φορά. 

Μπορεί το Euro που συνδιοργάνωσαν Πολωνοί και Ουκρανοί να μην το θυμόμαστε στο μέλλον για το θέαμα και τα πολλά γκολ αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που το έκαναν ξεχωριστό. Από τη φάση των ομίλων κιόλας υπήρξαν ανατροπές, εκπλήξεις (ευχάριστες και δυσάρεστες) που διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον και την αγωνία των Ευρωπαίων κι όχι μόνο, φιλάθλων. 

Η ανατροπή
Αρχίζοντας λοιπόν την ανασκόπηση της διοργάνωσης από τον πρώτο όμιλο, στον οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα, ερχόμαστε μπροστά στην πρώτη ανατροπή δεδομένων του τουρνουά. Την πρώτη αγωνιστική η Ρωσία κερδίζει 4-1 τους Τσέχους και φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Όμως οι Τσέχοι με δυο σερί νίκες ανατρέπουν τα δεδομένα και παίρνουν την πρώτη θέση με τους Ρώσους να απογοητεύουν και να τερματίζουν 3οι. 

Η απογοήτευση
Στον δεύτερο όμιλο ξεχώρισε αρνητικά η παρουσία της Ολλανδίας. Οι "οράνιε" σε κανένα ματς δεν κατάφεραν αν επιβεβαιώσουν όσους τους ήθελαν ανάμεσα στους διεκδικητές του τροπαίου κι έμειναν εκτός συνέχειας με 3 ήττες. 

Ο όμιλος-τελικός
Από τον 3ο όμιλο και μόνο το γεγονός ότι προέκυψε το ζευγάρι του τελικού τα λέει όλα. Οι Ισπανοί με μια ισοπαλία και δυο νίκες πήραν άνετα την πρώτη θέση για να τους ακολουθήσει η Ιταλία με 2 ισοπαλίες και μια νίκη.  

Το ματς του ΔΝΤ
Οι Γερμανοί δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία απέναντι στην Ελλάδα που δεν κατάφερε να κάνει εμφάνιση αντίστοιχη του αγώνα με τη Ρωσία. Οι παίκτες του Λεβ επικράτησαν 4-2 επιβεβαιώνοντας πως ήταν (ακόμα) μια από τις ομάδες που θα διεκδικούσαν με αξιώσεις το τρόπαιο. 

Το highlight της διοργάνωσης
Σε ένα ματς που φάνηκε τελικά η διαφορά των δυο ομάδων παρά τα 120 λεπτά χωρίς γκολ, οι Ιταλοί πήραν δίκαια την πρόκριση στα πέναλτι επί των Άγγλων. Μάλιστα αυτό το ματς μας χάρισε και ίσως την καλύτερη στιγμή της διοργάνωσης με τον Αντρέα Πίρλο να εκτελεί αλά Πανένκα με παροιμιώδη ψυχραιμία το 3ο πέναλτι δείχνοντας πως αυτή η πρόκριση δεν χανόταν.


"Άγιος" Ίκερ
Ένα βήμα πριν τον τελικό οι 4 φιναλίστ κλήθηκαν να δείξουν εκτός από την ποδοσφαιρική τους ποιότητα και το "μέταλλο" από το οποίο ήταν φτιαγμένες. Στη μάχη της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους στον τελικό σε ένα ματς που κυριάρχησε η δύναμη και το παιχνίδια κέντρου με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα πέναλτι. Οι Ισπανοί φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να μην επηρεαστούν από το άστοχο πέναλτι του Αλόνσο με τον Κασίγιας να αποκρούει το πέναλτι του Μουτίνιο και τον Άλβες να αστοχεί για να πανηγυρίσουν στο φινάλε οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε.


"Why always him?"
Στο δεύτερο κατά σειρά ματς λοιπόν Γερμανοί και Ιταλοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους δεύτερους να θριαμβεύουν. Δυο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι στο πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετά για να "κλειδώσουν" την πρόκριση και να μην αφήσουν περιθώρια αντίδρασης στους Γερμανούς που κατάφεραν απλά να μειώσουν στα τελευταία λεπτά για το τελικό 2-1.


Viva España
Στον μεγάλο τελικό, Ιταλία και Ισπανία φάνηκαν έτοιμες να τα δώσουν όλα για το βαρύτιμο τρόπαιο. Ωστόσο οι Ισπανοί πήραν από νωρίς το προβάδισμα και στο ημίχρονο το σκορ ήταν ήδη 2-0. Οι Ιταλοί δεν θύμισαν την ομάδα των προηγούμενων αγώνων ενώ ήταν και άτυχοι καθώς λόγω τραυματισμού αγωνίστηκαν με 10 παίκτες από το 60' κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους Ισπανούς να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου με 4-0.




Το Euro με αριθμούς 

Σκόρερ
Τόρες (Ισπανία) 3 γκολ
Ντζαγκόεφ (Ρωσία) 3 γκολ
Μάντζουκιτς (Κροατία) 3 γκολ
Γκόμεζ (Γερμανία) 3 γκολ
Μπαλοτέλι (Ιταλία) 3 γκολ
Ρονάλντο (Πορτογαλία) 3 γκολ 

Ασίστ
Αρσάβιν (Ρωσία) 3
Τζέραρντ (Αγγλία) 3
Σίλβα (Ισπανία) 3
Οζίλ (Γερμανία) 3

Προσπάθειες για γκολ
Ρονάλντο (Πορτογαλία) 35
Μπαλοτέλι (Ιταλία) 26
Ινιέστα (Ισπανία) 18
Μπενζεμά (Γαλλία) 18

Οφσάιντ
Τόρες (Ισπανία) 6
Ντι Νατέλ (Ιταλία) 6
Κιν (Β. Ιρλανδία) 6
Σαλπιγγίδης (Ελλάδα) 6
by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...