22.7.12

Γκρινιάξτε γιατί χανόμαστε!

Σίγουρα το να γκρινιάζει κάποιος όλη την ώρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για τους γύρω του, όμως φαίνεται ότι είναι πολύ καλό για τον ίδιο!


Σύμφωνα με μια μελέτη ενός Αυστραλού ψυχολόγου, η γκρίνια τελικά κάνει καλό στους γκρινιάρηδες! Όπως λέει ο καθηγητής Τζο Φόργκας, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας η γκρίνια μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά κι έτσι μας ωφελεί. Όσοι γκρινιάζουν και είναι συχνά - πυκνά κακόκεφοι λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και είναι λιγότερο εύπιστοι, καταλήγει η έρευνα.



Ο δρ Φόργκας ζήτησε από εθελοντές να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες και να θυμηθούν αρνητικά και θετικά γεγονότα της ζωής τους. Οι ταινίες είχαν ως στόχο να επηρεάσουν την ψυχολογία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοκιμάσει μετά κατά πόσον η θετική ή η αρνητική τους διάθεση θα έχει επίδραση στο πόσο αποτελεσματικά σκέφτονται.

Στη συνέχεια, τους υπέβαλλε σε μια σειρά από τεστ, όπως το να κρίνουν εάν ορισμένες ευρέως διαδεδομένες απόψεις είναι μύθοι ή αλήθειες, ή να παρακολουθήσουν κάποια γεγονότα και στη συνέχεια να μιλήσουν ως μάρτυρες γι' αυτά στο πλαίσιο μιας «ανάκρισης».

Αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι όσοι εθελοντές είχαν αρνητική ψυχική διάθεση και γκρίνιαζαν είχαν καλύτερα αποτελέσματα απ' όσους ήταν ευδιάθετοι. Έκαναν πολύ λιγότερα λάθη και έδωσαν πιο σωστές περιγραφές των γεγονότων. Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι είχαν κακή ψυχική διάθεση εξέφραζαν πιο ορθές πεποιθήσεις για τους μύθους και τις αλήθειες και με καλύτερα επιχειρήματα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι «η κακή διάθεση μπορεί να οδηγεί σε ένα πιο συγκροτημένο, ευπροσάρμοστο και τελικά πιο επιτυχημένο στυλ επικοινωνίας», σύμφωνα με τον δρ.Φόργκας.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει πως η καλή ψυχική διάθεση ευνοεί τη δημιουργικότητα, την ευρύτητα της σκέψης, τη συνεργασία και την ευστροφία, αλλά η κακή μας κάνει πιο προσεκτικούς, μας ωθεί να σκεφτόμαστε περισσότερο και να παρατηρούμε με μεγαλύτερη προσήλωση τον γύρω κόσμο», ανέφερε ο δρ Φόργκας.



Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...