25.7.12

Όλες οι μασκώτ των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1972 ως σήμερα

Το μεγαλύτερο γεγονός του πλανήτη πλησιάζει και αν μη τι άλλο, την παράσταση μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων κλέβουν οι μασκώτ. Τα ονόματα των Waldi, Amik, Misha, Athena and Phoivos σας λένε κάτι; Από το 1972 στο Μόναχο της Γερμανίας μέχρι και σήμερα, κάθε Ολυμπιάδα έχει πλέον την δικιά της μασκώτ, η κάθε μια με την ιδιαιτερότητά της και το δικό της μήνυμα. 

Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι οι μασκώτ που σημάδεψαν τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

1972: Waldi: Μόναχο-Γερμανία 
Ο Waldi, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βαυαρία. Τα προσόντα για τα οποία έγινε γνωστός και επιλέχτηκε για να γίνει η επίσημη μασκότ της Γερμανίας ήταν η αντοχή, η ανθεκτικότητα και η ευκινησία. Ήταν ντυμένος σε χρώματα παστέλ, ώστε να εκφράζει την επιθυμία και τη χαρά των Ολυμπιακών αγώνων.
1976: Amik:Μόντρεαλ-Καναδάς 
Ο Amik είναι ένας μικρός κάστορας. Το όνομα πάρθηκε από τη γλώσσα Algonquian, που είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των Ινδιάνων και του Καναδά.
1980: Misha:Μόσχα-ΕΣΣΔ 
Η ολυμπιακή αρκούδα της Μόσχας, η Μίσα δημιουργήθηκε από τον φημισμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων, Victor Chizikov. Για πάνω από έξι μήνες, με περισσότερες από 100 διαφορετικές παραλλαγές, ο καλλιτέχνης προσπάθησε να σχεδιάσει ένα φιλικό αρκουδάκι που θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρκούδα είναι ένα ζώο με δύναμη , ταχύτητα , ευκινησία , ικανή και στη στεριά και στο νερό και καλή στην αναρρίχηση.
 1984: Sam the eagle:Λος Άντζελες- ΗΠΑ 
Ο Σαμ είναι ένας αετός σε μορφή καρτούν με αμερικάνικα χαρακτηριστικά. Δημιουργός του φαλακρού αετού Σαμ ήταν ο Robert Moore σε συνεργασία με την Walt Disney, προκειμένου η μορφή του να είναι φιλική στα παιδιά. Ο αετός αποτελεί σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο αγαπημένος αετός του κοινού εκπροσώπησε επάξια τη χώρα του.
1988: Χοντόρι:Σεούλ-Νότια Κορέα 
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 επιλέχθηκε ένας τίγρης σε τυπικά ανατολίτικα χρώματα, σχεδιασμένος από τον Kim Hyun. Το όνομά του επιλέχθηκε έπειτα από υποβολή 2295 προτάσεων από το κοινό.«Χο»σημαίνει στα κορεάτικα τίγρης και το –ντόρι είναι η κατάληξη ενός τυπικού κορεάτικου αρσενικού ονόματος. Ο φιλικός τίγρης είχε κρεμασμένους στο λαιμό του τους Ολυμπιακούς κύκλους σαν μετάλλιο και φορούσε ένα παραδοσιακό αγροτικό καπέλο χορού. Η κορδέλα στο καπέλο του είχε σχήμα S (Seoul). 

1992: Cobi:Βαρκελώνη- Ισπανία 
Η μασκότ ήταν ένας σκύλος ονόματι Κόμπι. Ο καλλιτέχνης από τη Βαλένθια Javier Mariscal, δημιούργησε τον Κόμπι, και εμπνεύστηκε από ένα τσοπανόσκυλο, με στόχο ποιον άλλο από το να γίνει η επίσημη μασκότ το 1992. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων της Βαρκελώνης είχε δημιουργήσει ένα ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ώστε ο Κόμπι να μεταδώσει το πνεύμα των Αγώνων. Κανείς δεν πίστευε πως η παράξενη μορφή του θα μπορούσε να κερδίσει την αγάπη του κοινού, κάτι που τελικά έγινε!
1996: Izzy:Ατλάντα- ΗΠΑ 
Ο Izzy ήταν πρωτοπόρος! Πρόκειται για την πρώτη μασκότ που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το όνομά του πηγάζει από τη φράση what is it? (τι είναι) επειδή κανείς δε φαινόταν να γνωρίζει τι ακριβώς είναι. Δυστυχώς, μέχρι και το τέλος των Αγώνων, μετά από πολλές προσπάθειες και αλλαγές, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει ή να αποδεχτεί αυτή τη διαστημική φιγούρα, με αποτέλεσμα την οικονομική αποτυχία του εγχειρήματος.
2000: Syd, Ollie και Millie: Σύδνεϋ-Αυστραλία 
Οι Ollie, Syd και Millie σχεδιασμένοι από τον Matthew Hattan, ήταν τρία ζώα της Αυστραλίας που επιλέχθηκαν ώστε να γίνουν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, το 2000. Αντιπροσωπεύουν τη γη, τον αέρα και το νερό. 
Ο Ollie (από τη λέξη Olympics-Ολυμπιακοί),η κουκαμπούρα, ζούσε στο ψηλότερο δέντρο του Ολυμπιακού πάρκου και αντιπροσώπευε το Ολυμπιακό πνεύμα γενναιοδωρίας. 
Η Syd (από τη λέξη Sydney-Σύδνεϋ) ένας πλατύπους, αντιπροσωπεύει το περιβάλλον και συγκεντρώνει ευρωστία και την ενέργεια της Αυστραλίας και των ανθρώπων της. 
Η Millie (από τη λέξη millennium-χιλιετία), μια έχιδνα, είναι η γκουρού της τεχνολογίας και των πληροφοριών.
2004: Athena and Phoivos: Αθήνα-Ελλάδα 
Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων της Ελλάδας.. Η παρουσίασή τους προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων (τόσο θετικών όσο και άκρως επικριτικών). Ωστόσο τα διεθνή Μ.Μ.Ε. φάνηκαν να υποδέχονται τον Φοίβο και την Αθηνά ένθερμα. Τα χαρακτηριστικά των δύο όμορφων μασκότ είναι τα βαριά πόδια τους, ο μακρύς λαιμός τους και τα μικροσκοπικά κεφάλια τους. Και οι δύο μασκότ, είναι βασισμένες σε κούκλες ηλικίας χιλιάδων ετών, που βρέθηκαν σε ανασκαφές, σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθηνά και ο Φοίβος ήταν αδέρφια, τα ονόματα των οποίων πήγαζαν από τα αντίστοιχα θεϊκά: του Φοίβου, θεού του φωτός και της μουσικής και της Αθηνάς, θεάς της σοφίας και προστάτιδας της πόλης της Αθήνας.
2008: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, Nini: Πεκίνο-Κίνα 
Οι πέντε μασκότ ονομάστηκαν The Five Friendlies. Είναι οι Beibei(το ψάρι), Jingjing(το πάντα), Huanhuan(η ολυμπιακή φλόγα), Yingying(η Θθιβετιανή αντιλόπη) και Nini(το χελιδόνι). Οι πρώτες συλλαβές των δισύλλαβων που σχηματίζουν τη φράση Beijing huanying ni ή Καλώς ήρθατε στο Πεκίνο στα ελληνικά. Τα χρώματα των μασκότ επιλέχθηκαν με βάση τα χρώματα των ολυμπιακών δακτυλίων.
2012: Wenlock και Mandeville: Λονδίνο-Αγγλία 


Ο Wenlock και Mandeville είναι οι επίσημες μασκότ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο. Είναι φτιαγμένα από αστραφτερό ατσάλι και μάλιστα είναι η πρώτη φορά σε θερινή Ολυμπιάδα που οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών παρουσιάζονται μαζί. 
Ο Wenlock φοράει 5 βραχιόλια με τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων στο χέρι και το όνομά του δόθηκε από την πόλη Much Wenlock, όπου απ’ τον 19ο αιώνα διεξάγονταν διεθνείς αγώνες στο πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. 
Η Mandeville πήρε το όνομα του νοσοκομείου Stoke Mandeville που διοργάνωνε αγώνες που ενέπνευσαν τους Παραολυμπιακούς. Το κεφάλι της έχει το σχήμα του σήματος των Παραολυμπιακών.

Εσείς, ποια μασκώτ προτιμάτε;


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...