3.7.12

Τι σημαίνει;

Η φράση με την οποία καταπιανόμαστε σήμερα, έρχεται από το μακρινό 450 π.Χ. και τον Πανάρκη τον αινιγματοποιό. "Εμού θανόντος, γαία πυρί μειχθήτω" ή όπως σώζεται σήμερα, "γαία πυρί μειχθήτω", δηλαδή μόνο το δεύτερο σκέλος της φράσης του αρχαίου ποιητή.



Η κατά λέξη μετάφραση στα νέα ελληνικά είναι "ας αναμιχθεί η γη με τη φωτιά" και η έννοιά της συνοψίζεται στη δήλωση αδιαφορίας για όποιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν οι πράξεις ή τα λόγια μας. Με άλλα λόγια, ας κάνουμε εμείς τη δουλειά μας και ας γίνει μετά ό,τι θέλει.

Ξέρω πως διαβάζοντας την ερμηνεία της φράσης, όλοι μας φέρνουμε στο νου παραδείγματα που θα μπορούσαν να ταιριάξουν, αλλά εμένα το μυαλό μου δε λέει να ξεκολλήσει απ' το "ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και γαία πυρί μειχθήτω"!!!


by a-kalyptos



Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}

1 σχόλιο έως τώρα. Εσύ τι πιστεύεις;

  1. Ανώνυμος15/5/13, 3:27 μ.μ.

    το ''γαία πυρί μειχθήτω'' εχει μια απλουστευμένη έννοια όπως γράφεις αλλά στην ουσία του είναι πολύ πιο βαθύ εννοώντας τη σύσταση της ψυχής. Η οποία έχει υλική υπόσταση τη γη, γαία, μεριστή ουσία,...και το πυρ που αναφέρεται στην πύρινη φύση του αιθέρα.

    Αυτά για να μαθαίνουμε καίρια και με ακρίβεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...