3.7.12

Θετικό το πρώτο τεστ για το «ιπτάμενο αυτοκίνητο»

Ένα βήμα πιο κοντά στη μαζική παραγωγή και την κυκλοφορία του ήρθε το «ιπτάμενο αυτοκίνητο» Transition της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia, καθώς πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη φάση των δοκιμαστικών του πτήσεων. Οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις, οι οποίες είναι κατανεμημένες σε έξι φάσεις, είναι απαραίτητες ώστε το Terrafugia να αδειοδοτηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ και να ξεκινήσει να πωλείται.

Σύμφωνα με την Terrafugia, η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του «ιπτάμενου αυτοκινήτου», έτσι ώστε σε λίγες εβδομάδες οι τεχνικοί της εταιρείας να προχωρήσουν στα επόμενα τεστ του πρωτότυπου μοντέλου. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Plattsburgh, 10 περίπου χιλιόμετρα μακριά της Νέας Υόρκης. Και περιελάμβαναν ελέγχους για τη συμπεριφορά του Terrafugia στον αέρα, τόσο με αναμμένες όσο και με σβηστές τις μηχανές, για τις θερμοκρασίες που αναπτύσσει ο κινητήρας του, αλλά και για τις ταχύτητες περιστροφής της έλικάς του σε διάφορες συνθήκες πτήσης.



Βέβαια, σκοπός της Terrafugia είναι το Transition να μην πάρει μόνο άδεια από την FAA, ως ελαφρύ αεροσκάφος, αλλά και από την αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Εθνικών Οδών (NHTSA), ώστε το «ιπτάμενο αυτοκίνητο» να μπορεί να κινηθεί στους δρόμους όπως και οποιοδήποτε άλλο συμβατικό Ι.Χ. Άλλωστε, η καινοτομία του Transition είναι ότι τα μήκους οκτώ μέτρων φτερά του μπορούν να συμπτύσσονται στο αμάξωμα, μειώνοντας το πλάτος του στα 2,3 μέτρα. Τότε, το διθέσιο όχημα θα μπορεί να κυκλοφορεί σαν κανονικό αυτοκίνητο.

Όταν όμως ο ιδιοκτήτης του θα θέλει να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις, ή απλώς όταν οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι, θα μπορεί να το οδηγεί στον πλησιέστερο αεροδιάδρομο, από το οποίο θα απογειώνεται για να φτάνει πετώντας στον αεροδρόμιο που είναι πλησιέστερο στον προορισμό του. Μάλιστα, το Transition δεν χρειάζεται περισσότερο από 750 μέτρα αεροδιαδρόμου για να απογειωθεί, μεταφέροντας μέγιστο βάρος έως και 600 κιλά. Επίσης, στον αέρα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 222 χλμ./ώρα, ενώ έχει τη δυνατότητα να πετάξει 787 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του.

Η Terrafugia προβλέπει ότι οι υπόλοιπες πέντε φάσεις των δοκιμών θα έχουν ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2013, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει να παραδίδει τα πρώτα Transition στους ιδιοκτήτες τους. Πάντως, πρόσφατα αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή του «ιπτάμενου αυτοκινήτου», υπολογίζοντάς την πλέον στα 280.000 δολάρια από τα 200.000 δολάρια που εκτιμούσε αρχικά.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...