22.1.13

Η live αυτοκτονία του Αμερικανού πολιτικού Budd Dwyer (1987)

Το 1986 ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός, Μπαντ Ντουάιερ από την Πενσυλβάνια είδε τον κόσμο του να καταρρέει. Έχοντας διατελέσει γερουσιαστής είχε «χτίσει» το προφίλ ενός αξιοσέβαστου και σοβαρού ανθρώπου κάτι που το 1981 τον οδήγησε στη θέση του ταμία της πολιτείας. Όμως το ατσαλάκωτο, ως τότε, προφίλ του κηλιδώθηκε ανεπανόρθωτα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ, μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορούσε τον Ντουάιερ ότι έλαβε 300.000 από τοπικό επιχειρηματία προκείμενου να τον διευκολύνει να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας.

Ο Ντουάιερ αρνήθηκε τις κατηγορίες παρά τα εναντίον του στοιχεία και απέρριψε ακόμα και το ενδεχόμενο του συμβιβασμού. Ο τοπικός εισαγγελέας του πρότεινε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αν παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου αλλά ο 47χρονος πολιτικός δήλωσε σίγουρος για την αθωότητα του. Το δικαστήριο είχε όμως άλλη άποψη και τον Δεκέμβριο του 1986 τον έκρινε ένοχο παθητικής δωροδοκίας και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων. Ο Ντουάιερ έστειλε επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλτ Ρίγκαν ζητώντας χάρη αλλά δεν πήρε πότε απάντηση.

Στις 22 Ιανουαρίου 1987 ο Ντουάιερ συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου και όλοι θεωρούσαν πως θα ανακοινώσει την παραίτηση του από τη θέση του ταμία μια και την επόμενη μέρα θα έπρεπε να παρουσιαστεί στη φυλακή για να εκτίσει τα 55 χρόνια με τα οποία είχε τιμωρηθεί. Πέντε τηλεοπτικές κάμερες είχαν στηθεί για τις δηλώσεις του και δεκάδες δημοσιογράφοι βρισκόταν στην αίθουσα. Φανερά ταραγμένος και νευρικός ο Ντουάιερ διάβασε ένα κείμενο όπου υποστήριξε, και πάλι, την αθωότητα του, επιτέθηκε στον δικαστή για τη «μεσαιωνική του απόφαση» και χαρακτήρισε τον εαυτό του «σύγχρονο Ιωβ». Μίλησε ακόμα και για πολιτική πλεκτάνη και αμερικάνικα Γκουλάγκ.

Όταν το κείμενο ολοκληρώθηκε ο Ντουάιερ είπε στους δημοσιογράφους: «Είπα επανειλημμένως ότι θα παραιτηθώ από ταμίας της πολιτείας. Μετά από πολύωρη σκέψη και περισυλλογή πήρα μια απόφαση που δεν πρέπει να είναι παράδειγμα για κανέναν γιατί η περίπτωση μου είναι ξεχωριστή. Τον περασμένο Μάιο σας είπα ότι μετά τη δίκη θα σας δώσω την ιστορία της δεκαετίας. Γι' αυτούς που είναι ρηχοί τα γεγονότα αυτού του πρωινού θα είναι αυτή η ιστορία. Γι' αυτούς όμως που έχουν βάθος και ενδιαφέρον η αληθινή ιστορία από αυτό το πρωινό θα είναι, όπως ελπίζω και εύχομαι, στους επόμενους μήνες και χρόνια να αναπτυχθεί ένα αληθινό σύστημα δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Θα πεθάνω στο γραφείο σε μια προσπάθεια να δω αν αυτά τα επονείδιστα γεγονότα, εξαπλωμένα σε όλο τους το μεγαλείο, θα κατακάψουν την πολιτική μας ξεδιαντροπιά και θα πυροδοτήσουν την αμερικάνικη περηφάνια. Παρακαλώ πείτε την ιστορία μου σε κάθε ραδιόφωνο, σε κάθε τηλεόραση, σε κάθε εφημερίδα και περιοδικό της χώρας. Παρακαλώ φύγετε αμέσως αν έχετε αδύναμο στομάχι η νου από τη στιγμή που δεν θέλω να προκαλέσω ψυχικά η σωματικά τραύματα. Τζοάν, Ρομπ, ΝτινΝτι σας αγαπώ. Ευχαριστώ που κάνατε τη ζωή μου ευτυχισμένη. Αντίο σε όλους με το τρία. Παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι η θυσία της ζωής μου δεν θα πάει χαμένη».

Ολοκληρώνοντας ο Ντουάιερ έβγαλε τρεις φακέλους και τους έδωσε στους συνεργάτες του (ένας για την οικογένειά του, όπου ανέφερε και τους λόγους της αυτοκτονίας του, ένας με μία κάρτα δωρητή σώματος και ο τρίτος ένα γράμμα για τον νεοεκλεγέντα κυβερνήτη της πολιτείας). Στη συνέχει από έναν τέταρτο μεγαλύτερο φάκελο έβγαλέ ένα Μάγκνουμ 357. «Παρακαλώ βγείτε από την αίθουσα αν αυτό σας προσβάλει» είπε και όλοι κατάλαβαν τι σκόπευε να κάνει. Μέσα στις φωνές πανικού κάποιοι προσπάθησαν να το πλησιάσουν. «Όχι, όχι, μη αυτό θα χτυπήσει κάποιον» είπε και στη συνέχεια έβαλε το περίστροφο στο στόμα του και τράβηξε τη σκανδάλη.

Εκείνο το πρωινό της 22ας Ιανουαρίου η Αμερική είδε σε ζωντανή μετάδοση τoν 47χρονο πολιτικό να βάζει τέλος στη ζωή του. Ένας από τους καμεραμάν είχε την απίστευτη ψυχραιμία-αναισθησία μετά τον πυροβολισμό να ζουμάρει στο πρόσωπο του Ντουάιερ. Οι θεατές των πρωινών εκπομπών, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, καθώς εκείνη την ημέρα τα σχολεία της πολιτείας ήταν κλειστά λόγω χιονοθύελλας είδαν ένα θέαμα που στοιχειώνει με τον 47χρονο να αιμορραγεί ακατάσχετα και να σβήνει σαν κούκλα που ξεφουσκώνει...

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις και συζητήσεις για μέχρι το που πρέπει να φτάνει η ελευθερία στη μετάδοση τέτοιων γεγονότων και το αν τελικά είναι σημαντικότερη η είδηση και το μήνυμα που στέλνει ή οι ψυχολογικές συνέπειες ενός τέτοιου θεάματος. Τα κανάλια αντιμετώπισαν ποικιλοτρόπως το θέμα από το να δείξουν όλο το βίντεο μέχρι και να το σταματήσουν όταν εμφανίστηκε ο φάκελος με το όπλο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένας από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα μετά την αυτοκτονία του Ντουάιερ παρουσίασε κατάθλιψη και αποσύρθηκε για λίγα χρόνια από τη δουλειά του. Όσο για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Ντουάιερ στο απονενοημένο διάβημα φρόντισαν να απομυθοποιηθούν από κάποιον συνεργάτη του που μετά από χρόνια αποκάλυψε ότι ο λόγος της αυτοκτονίας του ήταν για να διατηρήσει το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα και να αντεπεξέλθει στα υπέρογκα δικηγορικά έξοδα της δικαστικής του περιπέτειας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αμερική είδε μια αυτοκτονία σε ζωντανή μετάδοση καθώς είχε προηγηθεί αυτή της δημοσιογράφου Κριστίν Τσάμπακ τον Ιούλιο του 1974. Τότε όμως ο σκηνοθέτης είχε φροντίσει να ρίξει μαύρο μετά τον πυροβολισμό. Οι εικόνες από την αυτοκτονία του Ντουάιερ θα μείνουν σαν μνημείο ανθρώπινης απόγνωσης αλλά και εκμετάλλευσης ενός θανάτου... on camera.

*Ηχητικά αποσπάσματα της αυτοκτονίας Ντουάιερ ακούγονται στα τραγούδια «Don't Argue» των Cabaret Voltaire(1987), «The World is yours» (1989) των Faith No More και «Get Your Gunn» του Marilyn Manson (1994).

*Οπτικό υλικό από την αυτοκτονία περιέχεται στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Ακήρυχτος Πόλεμος» («Bowling for Columbine»), παραγωγής 2002.

*Στις 9 Οκτωβρίου 2010 έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ με θέμα της ζωή του Μπαντ Νουάιερ. Τίτλος του «Honest Man».

Πηγή

Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε το βίντεο από τη στιγμή της αυτοκτονίας του Dwyer. Ωστόσο προτείνουμε να σκεφτείτε καλά πριν το ανοίξετε.

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...