23.1.13

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά

Την πολιτική ματιά του Κώστα Γαβρά αναδεικνύει το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί προς τιμήν του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου.


Πρόκειται για μια ξεχωριστή ρετροσπεκτίβα που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που σφράγισαν τη φιλμογραφία του σπουδαίου αυτού Έλληνα σκηνοθέτη. Ενώ στις αθηναϊκές αίθουσες προβάλλεται ήδη η νέα του ταινία, «To κεφάλαιο», το σινεφίλ κοινό θα μπορέσει να ξαναθυμηθεί, δεκαέξι μεγάλου μήκους παλαιότερες ταινίες (με ελληνικούς υπότιτλους) του δημιουργού που μας δίνουν το στίγμα της αισθητικής και της θεματολογίας του.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ταινία έναρξης του αφιερώματος θα είναι το «Διαμέρισμα δολοφόνων» (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον σκηνοθέτη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 30 Ιανουαρίου, πριν από την προβολή της ταινία του «Κατάσταση πολιορκίας».

Στο πλούσιο πρόγραμμα προβολών θα παρακολουθήσουμε, μεταξύ άλλων, τη βασική τριλογία των πολιτικών φιλμ του Κώστα Γαβρά, με τον Υβ Μοντάν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους : το πολυβραβευμένο και οσκαρικό Z (1969), το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού με αφορμή την δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Την «Ομολογία» (L’ Aveu, 1970), με θέμα την σύλληψη ενός αξιωματούχου στην Ανατολική Ευρώπη (βασισμένη στην αληθινή ιστορία εμπλοκής σε μια δίκη εκκαθάρισης το 1951 του κομμουνιστή Άθουρ Λόντον) και την «Κατάσταση Πολιορκίας» (Etat de Siege, 1972) που εστιάζει στα αληθινά γεγονότα συμπλοκής της δικτατορίας με την άκρα Αριστερά στην Ουρουγουάη.

Άλλες ταινίες που αναμένεται να κερδίσουν το ενδιαφέρον μας είναι οι: «Ειδικό δικαστήριο», «Ο αγνοούμενος», «Hanna K.», «Οικογενειακή υπόθεση», «Το στίγμα της προδοσίας», «Αμήν», «Το τσεκούρι», «Η μικρή αποκάλυψη», «Παράδεισος στη Δύση» κ.α.

Στις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Κώστα Γαβρά με τίτλο «Η τέχνη του σκηνοθέτη» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (10:30 το πρωί). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Γαβράς θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη συνολική προσφορά του στην κινηματογραφική τέχνη. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, www.tainiothiki.gr , τηλ.2103609695, 2103612046.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...