23.1.13

Δίωξη για το «φουσκωμένο» έλλειμμα της Ελλάδας

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης τη ΕΛΣΤΑΤ, άσκησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. 

Η υπόθεση, την οποία ερεύνησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, αφορά τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, ώστε να ληφθούν σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα. 

Εκτός από τον Α. Γεωργίου, στο πρωτοφανές σκάνδαλο εμπλέκονται ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνος Μορφέτας και η προϊσταμένη της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών, Ασπασία Ξενάκη. 
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, διώκεται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Βάση της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων, Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη, ήταν οι καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά. Η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ότι η στατιστική Αρχή εμφάνισε σκοπίμως διογκωμένο το αναθεωρημένο χρέος της χώρας για το 2009. 

Απώτερος σκοπός (προφανώς κατόπιν πολιτικής εντολής της τότε κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου) η ένταξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...