31.1.13

Προστάτεψε τον υπολογιστή σου με 3 απλά βήματα

Οι εχθροί του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας είναι πολλοί όμως υπάρχουν κάποιοι βασικοί οι οποίοι μπορούν να τον βλάψουν ανεπανόρθωτα.

Σκόνη

Ο υπολογιστής είναι πηγή στατικού ηλεκτρισμού ο οποίος με τη σειρά του είναι ένας πρώτης τάξεως μαγνήτης για τη σκόνη. Η σκόνη είναι ο πιο ύπουλος εχθρός του υπολογιστή, μπαίνει παντού και μπορεί να δημιουργήσει ένα σωρό προβλήματα, από αύξηση της θερμοκρασίας, μέχρι προβλήματα στις επαφές.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Δυστυχώς, όσο υπάρχει στατικός ηλεκτρισμός θα υπάρχει και σκόνη. Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείς 100% όμως μπορείς να κάνεις τα παρακάτω.

- Καθαριότητα: Βάλε στο πρόγραμμα να ανοίγεις το κουτί του υπολογιστή σου και να καθαρίζεις το εσωτερικό του τουλάχιστον μία φορά ανά τρεις μήνες. Χρησιμοποίησε ένα πινέλο, μπατονέτες και αέρα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπρέι καθαρισμού πληκτρολογίου). 

- Μην έχεις τον υπολογιστή στο πάτωμα: Η σκόνη καταλήγει στο πάτωμα και έτσι αν έχεις τον υπολογιστή εκεί τότε είναι σαν να προσκαλείς τη σκόνη να μπει για «πάρτυ» στο εσωτερικό του υπολογιστή σου. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια βάση για να μην ακουμπάει στο δάπεδο, ή να τον έχεις κάπου ψηλότερα.

- Προσοχή: Το εσωτερικό του υπολογιστή είναι γεμάτο καλώδια και επαφές. Χρειάζεται προσοχή και αν δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνεις καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον που γνωρίζει καλύτερα.

Θερμότητα

Ίσως ο νούμερο ένα εχθρός του υπολογιστή. Η θερμότητα είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες βλάβες σε ένα σύστημα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα υποσυστήματα όπως ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών και το chipset της motherboard. Η σκόνη είναι ένας λόγος που μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβάλουν στον… καύσωνα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

- Αγόρασε μία μεγάλη θήκη υπολογιστή (tower): Είναι καλό, όταν θα κάνεις μια αγορά PC να το «στεγάσεις» σε ένα μεγάλο tower ανεξαρτήτως της χρήσης που του κάνεις. Μεγάλο tower σημαίνει αρκετός χώρος για να κινείται ο αέρας άρα και καλύτερη ψύξη.

- Δώσε «αέρα» στον υπολογιστή σου: Μην έχεις τον υπολογιστή σου «στριμωγμένο». Καλό είναι να βρίσκεται τοποθετημένος σε ένα σημείο όπου υπάρχει αρκετός χώρος σε κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε ο ζεστός αέρας που βγαίνει έξω να μην επιστρέφει μέσα.

- Χρησιμοποίησε σωστά τα συστήματα ψύξης: Ψύκτρες και ανεμιστήρες πρέπει να έχουν εγκατασταθεί σωστά. Να έχεις υπόψη σου ότι ο ζεστός αέρας «ανεβαίνει» ενώ ο κρύος «κατεβαίνει». Άρα θα είναι καλό να έχεις ανεμιστήρες που τραβάνε τον θερμό αέρα και τον διοχετεύουν στο περιβάλλον ψηλά, ενώ οι ανεμιστήρες που τραβάνε κρύο αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του υπολογιστή πρέπει να είναι χαμηλά.

Ο κίνδυνος του ρεύματος

Οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος είναι αυτή τη στιγμή μία από τις βασικότερες αιτίες για την καταστροφή ενός υπολογιστή. Το πρόβλημα είναι όταν η τάση πέσει στιγμιαία και επανέλθει. Τότε δημιουργείται ένα «spike», που πρακτικά σημαίνει πως όταν η τάση επανέλθει θα είναι υψηλότερη για ελάχιστο χρονικό διάστημα το οποίο όμως είναι αρκετό για να κάψει ό,τι υπάρχει μέσα στον υπολογιστή. 

Πώς να το αντιμετωπίσεις

- Αγόρασε ένα καλής ποιότητας τροφοδοτικό: Το τροφοδοτικό είναι ίσως ένα εξάρτημα του υπολογιστή το οποίο δυστυχώς περνάει στα «ψιλά γράμματα». Κι όμως είναι από τα πιο βασικά κομμάτια του, και μάλιστα είναι σε θέση να προστατέψει ένα σύστημα

- Προμηθεύσου ένα UPS: Το UPS είναι η βασική σου προστασία. Λειτουργεί σαν μια μεγάλη «μπαταρία» που σημαίνει ότι αν πέσει το ρεύμα θα σου επιτρέψει να σώσεις και να κλείσεις με ασφάλεια τις εργασίες σου ενώ δουλεύει και σαν σταθεροποιητής, που σημαίνει ότι προστατεύει από τις απότομες αυξομειώσεις της τάσης

- Χρησιμοποίησε έναν σταθεροποιητή: Ο σταθεροποιητής είναι πιο φτηνός από ένα UPS μιας που δεν λειτουργεί σαν μπαταρία σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα. Από την άλλη όμως κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: σταθεροποιεί την τάση ούτως ώστε να προστατέψει το σύστημα από τις απότομες αυξομειώσεις της.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...