31.1.13

Οφειλές 3 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα αποπληρώσει το Δημόσιο

Η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έχει ήδη ολοκληρωθεί στα πλαίσια της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ακόμη δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. 

Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου.Όπως τονίσθηκε οι καταβολές των δόσεων της δανειακής σύμβασης συγκλίνουν στην επίτευξη του στόχου αποπληρωμής οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2013 σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. 

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται στα 9,2 δισ. ευρώ και στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικα είναι μέχρι τον Ιούνιο 2013 να αποπληρωθούν τα 5 δισ. ευρώ εξ αυτών, έως το Σεπτέμβριο τα 6,5 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. 

Ανώτατος  παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενος στις δικλείδες ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα χρέη σημείωσε ότι ήδη σε επίπεδο υπουργείων οι μηχανισμοί εποπτείας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποδίδουν και 462 φορείς τις Κεντρικής Κυβέρνησης εμφανίζονται να διαχειρίζονται με φειδώ τα κονδύλια τους και να αποπληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους. 

Σημείωσε δε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων και σημείωσε πως απολογιστικά στοιχεία θα υπάρχουν μετά το πρώτο τρίμηνο 2013 και την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 1,1 δισ. ευρώ τονίσθηκε πως στόχος είναι να εκταμιεύονται  100 - 150 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου χορηγήθηκαν 2.426 εφάπαξ και στο δίμηνο Φεβρουάριου-Μαρτίου αναμένεται να αποπληρωθούν 3.400. 

Σε ερώτηση για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) το ίδιο στέλεχος είπε πως θα αποπληρωθούν συνολικά οφειλές 1,9 δισ. ευρώ , οι οποίες ωστόσο υπολείπονται κατά 1,2 δισ. ευρώ των αρχικών χρεών καθώς θα προηγηθεί κούρεμα 2%-15% στους προμηθευτές του Δημοσίου (φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες). 

«Για τον ΕΟΠΥΥ θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για το τελικό κούρεμα στους προμηθευτές», τόνισε, ενώ είπε πως στην Υγεία η εκκαθάριση των οφειλών θα γίνεται μετά από έλεγχο του αρμόδιου υπουργείου.Ήδη έχουν πληρωθεί 164 εκατ. ευρώ προς φαρμακοποιούς και θα δοθούν ακόμα 298 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Για τις μη επιβεβαιωμένες οφειλές ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι το ποσό που θα επιστραφεί θα είναι τελικά πολύ μικρότερο καθώς θα μεσολαβήσει συμψηφισμός οφειλών.

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...