8.4.13

Στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου

Στο Ισραήλ, για κρίσιμης σημασίας διαβουλεύσεις, μεταβαίνουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Από τις συνομιλίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά από τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στην ατζέντα των δύο χωρών, ενώ από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα διαφανεί εάν επήλθε οποιαδήποτε αλλαγή στις θέσεις του Ισραήλ σε σχέση με την Κύπρο μετά και τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία.
 
Οι δύο υπουργοί θα προετοιμάσουν, επίσης, την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, στις αρχές Μαΐου. Ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσει την επίσκεψη των δύο υπουργών είναι το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευσή του. Η Λευκωσία θα επιδιώξει να κλείσει οριστικά το θέμα της συνεργασίας για τη δημιουργία ενεργειακού σταθμού στην Κύπρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής.
 
Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε προ ημερών ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν τελικά το Ισραήλ θα συμμετέχει ή όχι στην ανέγερση του σταθμού, υπογραμμίζοντας πως ούτως ή άλλως η Κύπρος θα προχωρήσει στην κατασκευή του.
 
Επίσης, η Λευκωσία επιδιώκει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Σόλωνα Κασίνη, εντός του Ιουνίου αρχίζει οριστικά η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της αμερικανική εταιρείας Νoble στο οικόπεδα 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ και μέσα στο φθινόπωρο θα είναι γνωστές οι ακριβείς ποσότητες υδρογονανθράκων που υπάρχουν.
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κασίνης πρόσθεσε ότι στο λιμάνι της Λεμεσού γίνονται ήδη οι αναγκαίες προετοιμασίες, ενώ εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2013 ή στις αρχές του 2014 η Κύπρος θα μπορούσε να προδεσμεύσει κάποιες πωλήσεις και να αποκομίζει έσοδα. Για το τερματικό υγροποίησης, σημείωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμό.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...