23.6.12

Το σημερινό google doodle

Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα της σύγχρονης πληροφορικής, του βρετανού μαθηματικού Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (23 Ιουνίου 1912- 7 Ιουνίου 1954). Ο Τούρινγκ ανάμεσα σε άλλα βοήθησε και στην αποκρυπτογράφηση των ναζιστικών κωδικών της περιβόητης μηχανής ENIGMA κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που εκτιμάται ότι έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην ταχύτερη πτώση του Χίτλερ.

Μεταπολεμικά ο Τούρινγκ ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη. Η καθολική μηχανή Τούρινγκ που κατασκεύασε παρείχε μια επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών, διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση Τούρινγκ (ότι δηλαδή οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ).

Αργότερα σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο εθνικό φυσικό εργαστήριο.


Το Βραβείο Τούρινγκ που θεωρείται ως το αντίστοιχο του Νόμπελ στον κόσμο των υπολογιστών δημιουργήθηκε προς τιμήν του.

Η google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον σπουδαίο επιστήμονα με ένα διαδραστικό τεστ νοημοσύνης στα πρότυπα της μηχανής του. Η λύση του τεστ στο ακόλουθο βίντεο:




by a-kalyptos


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...