Πολύ συχνά αποδίδεται στον Τύπο ο χαρακτηρισμός της 4ης Εξουσίας με το σκεπτικό ότι δρα συμπληρωματικά στις κατά Μοντεσκιέ 3 διακριτές εξουσίες, δηλαδή την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική. Όσο διαδεδομένη και αποδεκτή είναι η συγκεκριμένη αναφορά, τόσο άγνωστη και ομιχλώδης είναι η προέλευση της.
Και επειδή καθήκον μας είναι να μην αφήνουμε τέτοια κενά ακάλυπτα, σας ενημερώνουμε πως ο συγκεκριμένος ορισμός είναι πνευματικό τέκνο του Βρετανού πολιτικού Έντμουντ Μπέρκ. Ο ιρλανδικής καταγωγής βουλευτής των Φιλελευθέρων εν μέσω μιας κατά τα άλλα αδιάφορης συνεδρίασης στο Γουέστμινστερ το 1787 έκανε την ιστορική επισήμανση ισχυριζόμενος πως:
«Υπάρχουν τρεις εξουσίες στο Κοινοβούλιο, αλλά εκεί ψηλά στα δημοσιογραφικά θεωρία στέκει μια τέταρτη εξουσία που είναι πιο δυνατή και πιο σημαντική από όλες».
Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να ξεχάστηκε αλλά η ουσία του σχολίου του Μπερκ σφηνώθηκε για τα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο του δυτικού κόσμου. Και αυτό γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ λίγες δεκαετίες αργότερα, αν ο Τύπος δεν υπήρχε θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρουμε.
by a-kalyptos
Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)