12.6.12

Μια σταγόνα Ιστορίας


Κάποιοι σήμερα λένε πως η Χρυσή Αυγή είναι η 5η Φάλαγγα του συστήματος. Κάποιοι χτες λέγανε ότι ο Πάπανδρέου ήταν η 5η Φάλαγγα του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Καλά όλα αυτά, αλλά μα την αλήθεια, δεν έχετε αναρώτηθε τι στο καλό είναι αυτή η 5η Φάλαγγα,οεο!

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ταξιδέψουμε αρκετά πίσω στο χρόνο και να φτάσουμε ως τον ισπανικό εμφύλιο, την σύγκρουση που σημάδεψε την Ευρώπη του μεσοπολέμου, και που μεταξύ άλλων έζησαν από πρώτο χέρι άνθρωποι σαν τον Τζωρτζ Όργουελ και τον Έρνεστ Χεμινγουέϊ.

Ο εμφύλιος στην Ισπανία ήταν πρακτικά η εξέλιξη ενός αποτύχημενου πραξικόπηματος. Όταν τον Ιούλιο του 1936 ο Φράνκο συνομότησε εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης του Λαικού Μετώπου (συμμαχία σοσιαλιστών, κομουνιστών και αναρχικών) απέτυχε να θέσει υπό τον έλεγχο την πρωτεύουσα ενώ αντίθετα βρήκε πολλά ερείσματα στην επαρχία. Για τον Φράνκο και τους συνεργάτες του ο δρόμος της νίκης πέρναγε υποχρεωτικά από την στρατιωτική κατάληψη της Μαδρίτης. Σε αυτό το πλαίσιο ο στρατηγός Εμίλιο Μόλα άρχιζε να συγκεντρώνει τις απαραίτητες δυνάμεις για την πολιορκοία της Μαδρίτης που τελικά χωρίστηκαν σε 4 φάλαγγες. Παράλληλα ο Μόλα διεξήγαγε ένα είδος ψυχολογικού πολέμου. Αποσκοπώντας στην κάμψη του ηθικού των υπερασπιστών της Μαδρίτης σε επανειλημένα ραδιοφωνικά του διαγγέλματα αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας 5ης Φάλαγγας εντός των τειχών που δρα μυστικά κάτω από την μύτη των αριστερών και την κατάλληλη στιγμή θα συνδράμει αποφασιστικά στην «απελευθέρωση» της πόλης. Η καταστολή της 5ης Φάλαγγας εξελίχθηκε σε μια εμμονή των δημοκρατικών δυνάμεων καθόλη τη διάρκεια του πολέμου και μάλιστα αποτέλεσε μια από τις βασικές αφορμές των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο εσωτερικό του κάθε άλλο παρά αραγούς Λαϊκού Μετώπου. 



Η τραγική αλήθεια είναι πως η 5η Φάλαγγα ήταν τόσο υπαρκτή, όσο και το τέρας που Λοχ Νες. Άλλα όπως ο καθόλα υπαρκτός μύθος της Νέσι στοίχειωσε για αιώνες τον δυτικό κόσμο και σήμερα συνεισφέρει στο τουριστικό ισοζύγιο της Σκωτίας, έτσι και οι κλώνοι των φαντασμάτων της 5ης Φάλαγγας του Μολά συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να επηρεάζουν τους ανθρώπους που θέλουν να ξορκίσουν το εκάστοτε κακό, να συμπεριφέρονται κατά τρόπο συνήθως παράδοξο.


by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...