21.6.12

Μια σταγόνα Ιστορίας

Λεξικά υπάρχουν πολλά, Oxford English Dictionary όμως ένα. Είναι τέτοια η φήμη του που σήμερα σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία του. Πως όμως φτάσαμε ως εδώ; Ήταν όλα τέλεια από την αρχή; Κάθε άλλο! Μάλιστα στα μέσα του 19ου αιώνα οι υπεύθυνοι της έκδοσης διαπίστωσαν πως πάρα πολλά πράγματα εντός του λεξικού ήταν ατάκτως ειρημένα. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα ήταν το ότι έλειπαν καλές παραπομπές για την χρήση των λέξεων στις προτάσεις. Αυτό δεν μπορούσε να διορθωθεί εύκολα μιας και θα έπρεπε να γραφούν σχετικές παραθέσεις για ένα τεράστιο κατάλογο λέξεων. Το εγχείρημα ήταν τεράστιο και αν μη τι άλλο απαιτούσε πολύ χρόνο και προσήλωση, αρετές που οι πολυάσχολοι καθηγητές της Οξφόρδης δεν διέθεταν. Μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς οι τσιγκούνηδες σοφοί της Αγγλίας απευθύνθηκαν σε εθελοντές.


Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της επιστήμης ήταν και ο Αμερικάνος χειρούργος William Chester Minor. Ο τελευταίος αποδείχτηκε μακράν ο πιο παραγωγικός εθελοντής καθώς συνέθεσε λίστες με κάθε παράδειγμα κάθε λέξης που υπήρχε σε όλα τα βιβλία που είχε στην κατοχή του. Σήμερα είναι ευρέως παραδεκτό πως αν δεν υπήρχε ο Minor, το λεξικό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα εξελισσόταν όπως τα υπόλοιπα λεξικά της εποχής και ως εκ τούτου μεγάλο μέρος της τωρινής του φήμης θα εξέλιπε.


Ποιος ήταν όμως ο Minor, και γιατί είχε τόσο χρόνο να ασχοληθεί με το λεξικό; Η απάντηση σε αυτό είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Ο Minor εκτός από το πάθος του για την αγγλική γλώσσα διακατεχόταν και από μανία καταδίωξης η οποία τον είχε οδηγήσει να πιστεύει πως κάποιος George Merret ήθελε να τον δολοφονήσει. Ο Minor αποφάσισε να δράσει προληπτικά και σκότωσε τον «δολοπλόκο» Merret. Μετά τον φόνο ο Minor οδηγήθηκε σε άσυλο για ψυχασθενείς εγκληματίες όπου και βρισκόταν όταν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ζήτησε εθελοντές για τη διόρθωση του λεξικού του. Μη έχοντας πολλά να κάνει ο έγκλειστος χειρούργος επιδόθηκε στη δημιουργία παραθέσεων των λέξεων της αγγλικής. Κάπως έτσι, ένα μεγάλο μέρος των επεξηγήσεων του Oxford English Dictionary οφείλονται στο μεράκι ενός τρελού.
Για την ιστορία, η διανοητική κατάσταση του Minor χειροτέρευε διαρκώς. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να κόψει το πέος του με ένα ξυράφι. Μετά από αυτό οι αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος του Broadmoor της κεντρικής Αγγλίας αποφάσισαν να τον στείλουν πίσω στην Αμερική.

by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...