15.6.12

Τι σημαίνει;

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια φράση η οποία αρκετές φορές χρησιμοποιείται με την... παρεξηγημένη της έννοια, ελέω της λέξης-κλειδί που υπάρχει στο δεύτερο μέρος της: το πήδημα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν. Τι σημαίνει;

Πρόκειται για αρχαία φράση που προέρχεται από το μύθο του Αισώπου, "Ανήρ Κομπαστής", σύμφωνα με τον οποίο, ένας αθλητής που βρισκόταν στην Αθήνα, περιαυτολογούσε για ένα τεράστιο άλμα που είχε πραγματοποιήσει στη Ρόδο. Βλέποντας πως κανείς δεν τον πιστεύει, αφού όλοι ήξεραν για τις περιορισμένες του δυνατότητες, προκαλούσε όσους τον άκουγαν να μεταβούν στη Ρόδο(!) και να ρωτήσουν τους θεατές των αγώνων για το αληθές των λεγομένων του. Τότε ένας άντρας από το κοινό, έγραψε πάνω στην άμμο του σκάμματος που υπήρχε παρέκει, τη λέξη "ΡΟΔΟΣ", απευθυνόμενος δε προς τον αθλητή, του είπε "Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα", δηλαδή ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Η φράση "πέρασε" και στη λατινική γραμματεία όπου χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων και από τον Κικέρωνα. Μεταφράστηκε ως "hic Rhodus, hic saltus".


Η προφανής εννοιολογική σημασία της φράσης συνοψίζεται στο ότι όσοι περηφανεύονται για τα κατορθώματα τους, καλά θα κάνουν να μην... το παρακάνουν γιατί μάλλον θα χρειαστεί και να το αποδείξουν!


by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...