19.6.12

Μια σταγόνα Ιστορίας

Η μεγαλομανία έχει πολλές εκφάνσεις και εκφράζεται αναλόγως με την εποχή που ζεις. Άλλοι θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, άλλοι να ηγηθούν ενός εθνικοαπελευθερω- τικού αγώνα και άλλοι απλά να ανακαλύψουν μια πρωτοπόρα τεχνολογία.


Για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σαντάτ το μεγάλο στοίχημα ήταν το Νόμπελ Ειρήνης αφού του ήταν αδύνατο να νικήσει τους Ισραηλινούς στα πεδία των μαχών. Υπάρχουν άπειρες ιστορικές μαρτυρίες που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο Σαντάτ προωθούσε μια τελείως προσωπική εξωτερική πολιτική που εν συνεχεία άφηνε άφωνους εχθρούς και φίλους. Ήταν τέτοια η βιασύνη του να κάνει ειρήνη με τους Ισραηλινούς που είχε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες που ενίοτε έφταναν τα όρια του παραλόγου.


Κάπως έτσι, στο πλαίσιο ενός γύρου συνομιλιών που οδηγούνταν σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης των Ισραηλινών να αποδεχτούν μια φόρμουλα που θα προέβλεπε την αποχώρηση τους από τα εδάφη που κατέλαβαν το 1967 με πρόσχημα τις αδυναμίες υδροδότησης της χώρας τους, ο ιδιόρυθμος πρόεδρος έριξε στο τραπέζι μια ...πρωτοποριακή ιδέα.


Χωρίς να συμβουλευτεί και να ενημερώσε κανένα κάλεσε μια συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα συνδέει το δέλτα του Νείλου με την έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το μεγαλόπνοο σχέδιο του, οι Ισραηλινοί έποικοι θα εγκατέλειπαν τα προβληματικά κατεχόμενα για μια τεχνητή νέα εύφορη κοιλάδα που θα υπήρχε χάρη στη μεγαλοψυχία και γεναιοδωρία των Αράβων της Αιγύπτου.


Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν να παγώσουν για μήνες οι συνομιλίες αφού Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Αμερικάνοι προσπαθούσαν να διαπιστώσουν κατά πόσο το σχέδιο του Σαντάτ ήταν ειλικρινές και εφαρμόσιμο.


Η υδροδότηση της Νεγκέβ από το Νείλο τελικά αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός και ο Σαντάτ αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με πολύ λιγότερα. Για την ακρίβεια, έκρινε πως το Νόμπελ μπορούσε να έρθει χωρίς τη συνολική διευθέτηση του μεσανατολικού. Η ιστορία τον δικαίωσε, η ειρήνη κλείστηκε και το Νόμπελ κλείδωσε. Δυστυχώς για τον Σαντάτ όμως, ο λαός του δεν κατάλαβε την ιδιοφυία του και έτσι σε μια επετειακή παρέλαση το 1981 μια ομάδα στρατιωτών τον εκτέλεσε με έναν άκρως επικοινωνιακό τρόπο.





by a-kalyptos

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...