Συνέχεια στον επαναπατρισμό αντικειμένων από τη Μεγάλη Βρετανία είχαμε την Τετάρτη 30 Μαΐου. Πλέον, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φυλάσσονται ένας μαρμάρινος βυζαντινός ελκυστήρας και ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για:
1. Ένα μαρμάρινο βυζαντινό ελκυστήρα, 11ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί, Π.Ε. Μεσσηνίας (Μεσσηνιακή Μάνη). Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 29.07.1998. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό μέλος εντοπίστηκε κατόπιν αναφοράς του αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργίου Πάλλη ως πωληθέν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο! Επεστράφη μετά από συντονισμένες ενέργειες και στενή συνεργασία μεταξύ των ακόλουθων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟΤ. και συναρμόδιων φορέων: α) Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών β) 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων γ) Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο δ) 4ο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών Interpol της Ελληνικής Αστυνομίας.
2. Ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από την Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Επιδόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Τα αντικείμενα συνόδευσε η Δρ. Βικτωρία Γ. Σολομωνίδου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μέχρι να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (10η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
Το ζήτημα βέβαια πέραν του επαναπατρισμού των αντικειμένων, είναι να βρεθούν και αυτοί που τα έκλεψαν. Διότι το πρώτο, το μαρμάρινο βυζαντινό ελκυστήρα κάποιος το έδωσε για δημοπρασία. Εκτός κι αν υπήρξε συμφωνία με τον οίκο δημοπρασιών και το Ελληνικό Δημόσιο να δοθεί το αντικείμενο χωρίς να δοθεί και το όνομα του κατόχου του.
Πηγή: sport-fm.gr
Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)