16.2.13

Αστικοί μύθοι της τεχνολογίας: ευκαιρία να μάθεις και πως θα φορτίσεις το καινούριο σου κινητό...

Δυστυχώς το… «χαλασμένο τηλέφωνο» κάνει συχνά την εμφάνισή του στον χώρο της τεχνολογίας και δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι το οποίο θεωρούμε σαν κοινή γνώση είναι εντελώς λανθασμένο. Καιρός να διορθώσουμε τα… «κακώς κείμενα».

- Λέγεται: Για να έχω καλύτερη απόδοση της μπαταρίας λιθίου μου, πρέπει να την αφήσω να αποφορτιστεί τελείως και μετά να τη φορτίσω

Η ρίζα: Οι μπαταρίες παλαιότερου τύπου είχαν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Είχαν «μνήμη» πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος τη φόρτιζε πριν αποφορτιστεί τελείως η μπαταρία θεωρούσε πως ήταν άδεια. Έτσι παρόλο που πρακτικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε οι μπαταρίες σταδιακά έχαναν τη διάρκειά τους.

Το σωστό: Οι μπαταρίες λιθίου δεν έχουν μνήμη. Έτσι, όποτε και να αποφασίσετε να τη φορτίσετε αυτή δεν θα χάσει την αρχική της χωρητικότητα. Επίσης επειδή συχνά ακούμε τον όρο «κύκλος φόρτισης» και πως η κάθε μπαταρία έχει διάρκεια ζωής «Χ κύκλους φόρτισης» πρέπει να πούμε πως ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι όταν η μπαταρία έχει αποφορτιστεί πλήρως και την φορτίζουμε πλήρως. Αν μία μπαταρία έχει χάσει το 30% της ενέργειάς της και αποφασίσουμε να τη φορτίσουμε τότε αυτό δεν θεωρείται πλήρης κύκλος φόρτισης αλλά το 30% ενός πλήρους κύκλου. Για αυτό μην ανησυχείτε για το αν με την τακτική φόρτιση «ξοδεύετε» κύκλους φόρτισης.

- Λέγεται: Αν βάλω ένα μαύρο φόντο σαν background στον υπολογιστή μου τότε εξοικονομώ ενέργεια.

Η ρίζα: Είναι η κοινή λογική. Βλέποντας κάποιος μια μαύρη LCD οθόνη θεωρεί πως επειδή δεν «φωτίζει» ξοδεύει λιγότερη ενέργεια.

Το σωστό: Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Οι LCD οθόνες ανεξάρτητα το τι «δείχνουν» έχουν σε συνεχή λειτουργία μία λάμπα φθορισμού. Απλά, το στρώμα υγρών κρυστάλλων που βρίσκεται μπροστά στις λάμπες αυτές δεν επιτρέπει από το φως να περάσει. Είναι σαν να λέμε πως αν κλείσουμε τα πατζούρια στο σπίτι μας και δεν επιτρέψουμε στο φως να μπει, κλείνουμε και τον… ήλιο. Μάλιστα, υπάρχει και μελέτη που λέει πως το μαύρο background στις LCD οθόνες χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.

- Λέγεται: Όσα περισσότερα Megapixels έχει η μηχανή μου τόσο καλύτερες φωτογραφίες θα βγάζει.

Η ρίζα: Ξεκίνησε σαν marketing «τρικ» από εταιρείες οι οποίες θέλοντας να πουλήσουν περισσότερες φωτογραφικές μηχανές έκριναν την ανωτερότητά τους από τον αριθμό των Megapixels.

Το σωστό: Τα Megapixels που τόσος λόγος έχει γίνει, είναι στην ουσία το σύνολο των «κουκίδων» που αποτελούν μια φωτογραφία (σαν ψηφιδωτό). Θεωρητικά, όσο περισσότερες τόσο και πιο «πυκνές» άρα τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της φωτογραφίας μας. Όμως όσον αφορά φωτογραφίες κανονικών μεγεθών (διαστάσεων 10x15cm ή το πολύ μιας σελίδας Α4) μία ανάλυση της τάξεως των 3 με 5 Megapixels θεωρείται υπέρ-αρκετή. Έτσι τα περισσότερα Megapixels απλά μπορούν να κάνουν μία κακή φωτογραφία να αποτελείται από περισσότερες… κουκίδες!

- Λέγεται: Οι LED τηλεοράσεις είναι νέα τεχνολογία.

Η ρίζα: Πάλι πρόκειται για marketing τρικ. Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες τηλεοράσεις που χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνολογία θεωρήθηκε καλό να ονομαστούν απλά LED αντί για LED-LCD.

Το σωστό: Οι LED τηλεοράσεις χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς τεχνολογία με τις παλαιότερες LCD. Ένα στρώμα υγρών κρυστάλλων το οποίο αφήνει επιλεκτικά να περάσει το φως από μία πηγή φωτός που βρίσκεται στην πίσω μεριά. Απλά στην περίπτωση των LED η πηγή φωτός είναι συστοιχίες LED ενώ στην περίπτωση των LCD είναι λάμπες φθορισμού. Προφανώς οι συστοιχίες LED έχουν περισσότερα προτερήματα όμως η τεχνολογία δεν είναι επουδενί «καινούργια». 

- Λέγεται: Οι Plasma τηλεοράσεις είναι καλύτερες από τις LED (ή το ανάποδο, οι LED τηλεοράσεις είναι καλύτερες από τις Plasma)

Η ρίζα: Έχει να κάνει με το ποια τεχνολογία βγήκε «τελευταία». Συνήθως ό,τι πιο τελευταίο είναι και το καλύτερο οπότε «οι καινούργιες Plasma είναι καλύτερες» ή «οι LED είναι στην κόψη της τεχνολογίας»

Το σωστό: Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες με την κάθε μία να έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματά της. Οπότε στην ουσία δεν υπάρχει «καλύτερη». Για παράδειγμα οι τηλεοράσεις Plasma αποδίδουν πραγματικό μαύρο ενώ οιLED, όσο προηγμένες και να είναι, δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταφέρουν να αποδώσουν τόσο καλά (αν και φτάνουν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα).

- Λέγεται: Οι τηλεοράσεις με τεχνολογία παθητικού 3D προβάλουν τρισδιάστατο περιεχόμενο σε «μισή» ανάλυση και όχι σε FullHD

Η ρίζα: Έχει να κάνει με την κοινή λογική και με την «διαμάχη» για το ποιο 3D είναι καλύτερο. Θεωρητικά, επειδή η τεχνολογία παθητικού 3D προβάλλει ταυτόχρονα μία εικόνα από δύο διαφορετικές οπτικές, στην οθόνη χρησιμοποιείται η μισή ανάλυση για την μία οπτική και η άλλη μισή για την άλλη. Για αυτό και πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συνολική 3D εικόνα είναι χειρότερη.

Το σωστό: Η ψευδαίσθηση του 3D είναι τελικά αποτέλεσμα του εγκεφάλου μας. Μπορεί μία τηλεόραση τεχνολογίας παθητικού 3D να προβάλλει «στη μισή» ανάλυση την κάθε οπτική της εκάστοτε εικόνας, όμως η σύνθεση που κάνει ο εγκέφαλός μας «ενώνει» τις δύο εικόνες δημιουργώντας μία η οποία είναι ανάλυσης 1080p. Αν και η παραπάνω εξήγηση είναι αρκετά επιφανειακή (στην πράξη η εξήγηση είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκη) δικαιολογεί το γιατί στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να διακρίνει διαφορές στην ανάλυση μεταξύ των δύο τεχνολογιών. Για αυτό και οι passive 3Dτηλεοράσεις έχουν πλέον και σημάνσεις “Certified Full HD 3D”.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...