27.2.13

Άμεση ποινική δίωξη οφειλετών του Δημοσίου

Εντολές στους προϊσταμένους των Εφοριών να καταθέτουν αιτήσεις ποινικής δίωξης κατά οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, πριν παρέλθει η περίοδος παραγραφής του αδικήματος, έδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ.Θεοχάρης, με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν λιγότερο από 280 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να παραμένουν πάνω από τα 54 δισ. ευρώ.
 
Ως μέτρο μεγαλύτερης πίεσης των οφειλετών χαρακτήρισε την κίνηση ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΒΗΜΑ 99,5. Όπως είπε, στόχος δεν είναι να μπουν όλοι οι οφειλέτες φυλακή, αλλά να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.
 
Ο γγ Εσόδων σημείωσε ότι εάν αυτό το μέτρο δεν αποδίδει, δηλαδή αν υπό την απειλή ποινικών διώξεων δεν σπεύδουν οι υπόχρεοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τότε θα πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στο νόμο.
 
Αναλυτικότερα, σε εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Θεοχάρης υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο οι Εφορίες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ποινικής δίωξης κατά όσων έχουν βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών.
 
Ο κ. Θεοχάρης προειδοποιεί ότι θα υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπαλλήλους που εξαντλούν τα όρια της πενταετούς παραγραφής, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης στα όρια της παραγραφής.
 
Με δεύτερη εγκύκλιο στις εφορίες, ο κ. Θεοχάρης δίνει οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών. Σχετικά με τα δικαιολογητικά του φακέλου που συνοδεύουν την αίτηση για ρύθμιση οφειλών, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει:
Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη
Το πρωτότυπο παράβολο
Το ειδικό έντυπο συμπληρωμένο
Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών
Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών και η έκθεση ορκωτού λογιστή
Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους
Οποιοδήποτε τεκμήριο υποδηλώνει την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη καθώς και
Το παράβολο.
 
Όσον αφορά την απόφαση για τη διευκόλυνση, έως 48 δόσεις, θα υλοποιείται μόνο με την πληρωμή της 1ης δόσης, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο. Εάν η απόφαση δεν υλοποιηθεί εντός τριμήνου η ρύθμιση θεωρείται χαμένη και θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα διευκόλυνση.
 
Για την επανεξέταση αιτήματος ρύθμισης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων απαιτείται αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία (διαρκής ή μεταγενέστερη), υποβολή αιτήματος εντός 2μήνου από την τελευταία δόση, έλεγχος για το εάν έχει χαθεί η ρύθμιση ή εάν δεν έχει πληρωθεί κάποια δόση.
 

Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...