19.2.13

Μάθε τα βασικά για τις οθόνες αφής

Τι είναι;


Μια οθόνη αφής, ή αλλιώς touch screen, υπόσχεται να αναβαθμίσει την εμπειρία χρήσης της συσκευής που εξυπηρετεί, επιτρέποντας απλούστερο χειρισμό με το άγγιγμα των δαχτύλων σου, αποφεύγοντας έτσι πολύπλοκα μενού με «θαμμένες» λειτουργίες που δύσκολα θα ανακαλύψεις.

Τι να προσέξεις

Η φτωχή απόκριση στις προσταγές των αγγιγμάτων μας, το «στράγγισμα» της μπαταρίας σε χρόνο μηδέν ή τα συχνά «κολλήματα» έχουν κάνει αρκετούς να μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που πήραν την απόφαση να… εκσυγχρονιστούν! Προτού, λοιπόν, αγοράσεις οποιοδήποτε κινητό διαθέτει οθόνη αφής, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τις παραμέτρους που αναλύουμε στη συνέχεια, προκειμένου να καταλήξεις σε μια συσκευή που θα σου λύσει τα χέρια!

Resistive Vs Capacitive

Συχνά στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας οθόνης αφής συναντάμε τους όρους capacitive και resistive. Πρόκειται για δύο πολύ βασικές κατηγορίες οθονών και ο διαχωρισμός έχει να κάνει με τον τρόπο της λειτουργίας τους.

Resistive οθόνες: Πίεσε με οτιδήποτε!

Μια resistive οθόνη λειτουργεί με βάση την πίεση που ασκεί το δάχτυλό μας στην επιφάνειά της. Αποτελείται από αρκετά στρώματα και η ένωσή τους σε συγκεκριμένα σημεία λόγω της δικής μας πίεσης ενημερώνει το σύστημα για τις συντεταγμένες της περιοχής που αγγίξαμε. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωρίς πρόβλημα οποιοδήποτε μέσο είναι ικανό να πιέσει την οθόνη (χωρίς να την καταστρέψει εννοείται!) από το δάχτυλό μας μέχρι ένα stylus.

Capacitive οθόνες: Για τα δάχτυλά σου μόνο…

Οι capacitive touch screens, σε αντίθεση με τις resistive, λειτουργούν αντιλαμβανόμενες την αγωγιμότητα του δέρματος των δαχτύλων σου. Δεν απαιτείται πίεση για να εντοπίσουν με επιτυχία κάθε άγγιγμά σου και η παράμετρος αυτή «απογειώνει» την απόκριση που έχουν στις εντολές σου. Συνήθως το εξωτερικό τους στρώμα είναι φτιαγμένο από σκληρό ανθεκτικό γυαλί, εύκολο στο σκούπισμα από τις δαχτυλιές και ικανό να αντιληφθεί πολλαπλά αγγίγματα (multi-touch). Βέβαια συσκευές όπως το Samsung Galaxy Note προσφέρουν γραφίδα η οποία λειτουργεί μεCapacitive οθόνη προσφέροντας λεπτομέρεια εκεί που τη χρειάζεσαι.

Προσοχή και στο λογισμικό

Όσο καλή και αν είναι μια οθόνη αφής, σίγουρα δεν θα σου προσφέρει την αναμενόμενη… απόλαυση χρήσης εάν δεν έχει γίνει προσεγμένη μελέτη στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο που αυτή απεικονίζει. Μικρά κουμπιά συχνά προκαλούν εκνευρισμό. Επίσης, ένας γρήγορος επεξεργαστής βοηθά στην ταχύτερη ανταπόκριση των μενού ώστε να μη χάνεις χρόνο διερωτώμενος αν η οθόνη κατάλαβε την εντολή σου ή απλά η συσκευή αργεί να την κάνει πράξη...


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...