12.2.13

Ντάισελμπλουμ: Καμία απόφαση για Κύπρο πριν το Μάρτιο

Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας συνεχίζονται ωστόσο δεν θα ληφθεί καμία οριστική απόφαση πριν από το Μάρτιο και τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κρίση στην Κύπρο εξαιτίας του μεγέθους του τραπεζικού τομέα του νησιού - περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ.

Πάντως και ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

«Αναμένω το πρόγραμμα βοήθειας για την Κύπρο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου», είπε ο γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Μάλιστα προειδοποίησε πως οι γερμανοί πολιτικοί δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να αναβάλουν την απόφαση για την Κύπρο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για αυτό: αν η Κύπρος δεν λάβει βοήθεια από το εξωτερικό, θα κηρύξει στάση πληρωμών», επεσήμανε.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει «κούρεμα» για τους ανασφάλιστους καταθέτες κυπριακών τραπεζών, στον απόηχο σχετικού δημοσιεύματος των Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει προταθεί να επιβληθούν ζημίες σε επενδυτές και καταθέτες των κυπριακών τραπεζών για να περιοριστεί το ποσό της διακρατικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Λευκωσία.

«Δεν υπάρχουν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο που περιγράφεται στο άρθρο», απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Σκοπός της Κομισιόν, πρόσθεσε, είναι να διασφαλίσει την ισότιμη κατανομή των βαρών και την αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών.


Βαθμολόγησέ το!
{[['']]}
Κάνε το πρώτο σχόλιο!

Εδώ η άποψή σου "μετράει".
Αρκεί να είναι κόσμια. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...